Ylioppilaskeksit kruunaavat juhlapöydän

Ylioppilaskeksit ovat hauska tapa koristella juhlapöytä ja juhlistaa päivänsankaria. Pikeerillä koristellut keksit ovat myös käteviä tarjottavia, koska ne säilyvät huoneenlämmössä (kuivassa) syötävinä viikkoja. Ne voi siis asetella juhlapöytään huoletta heti aamusta eikä tarvitse pelätä, että ne menisivät pilalle, ja mikäli niitä yhä on illalla jäljellä, ne voi vain siirtää kannelliseen astiaan ja syödä ne jonain toisena päivänä. Niitä voi myös antaa vaikka vieraille kotiinviemisiksi.

Leivon gluteenittomat keksini alusta asti aina itse (klikkaa gluteenittomien muotonsa pitävien keksien reseptiin tästä), mutta nämä voi aivan mainosti tehdä myös valmistaikinasta, joita saa kauppojen pakastehyllyistä (esim piparitaikina). Muottia minulla ei näihin lakkikekseihin ollut, joten piirsin leivinpaperille haluamani kuvan, jonka leikkasin irti ja käytin sapluunan tavoin apuna leikatessani keksiä kaulitusta viileästä taikinasta terävällä veitsellä. Jos piirtäminen ei tunnu luontevalta, voit tulostaa netistä kuvan ylioppilaslakista, laittaa sitten leivinpaperin kuvan päälle ja jäljentää sen leivinpaperille lyijykynän avulla. Keksiesi ei tarvitse näyttää identtisiltä minun keksieni kanssa, vaan voit tehdä tällä menetelmällä vaikka pelkkiä yo-hattuja.

Kun keksit on leivottu ja ne ovat täysin jäähtyneet, on aika koristella ne pikeerillä. Aiemmassa blogikirjoituksessani olenkin jo käynyt läpi pikeerin reseptin ja valmistuksen vinkkeineen (klikkaa tästä). Näitä yo-lakkeja varten tarvitset valkoista ja mustaa pikeeriä, ja lisäksi (mikäli haluat ruusun keksiin sisällyttää) punaista ja vihreää pikeeriä.

  • Pikeerit kannattaa tehdä valmiiksi koristelua edeltävänä päivänä, koska värit muuttuvat tummemmiksi ajan myötä!
  • Pikeeriin ei koskaan pitäisi laittaa liikaa elintarvikeväriä, koska se edesauttaa värien leviämistä (valmiissa pikeerikeksissä).
  • Värien leviäminen (color bleed) tarkoittaa sitä, että vierekkäin pursotetuista pikeereistä tummemmasta leviää väriä vaaleampaan.
  • Pikeerin koostumus kannattaa olla näissä noin 15 sekunnin pikeeriä (aika joka kuluu, kun pikeeriin veitsellä vetämäsi ”viiva” menee umpeen).

Pikeerien värjäämisessä käytän sekä Wiltonin että ProGelin elintarvikevärejä. Valkoisen pikeerin värjäsin Wiltonin valkoisella, punaisen ja vihreän pikeerin ProGelillä. Mustan pikeerin saan aikaiseksi värjäämällä pikeeriä ensin kaakaojauheella (sillä tummalla leivontaan tarkoitetulla siis). Tässä tulee muistaa, että pikeeriä luultavasti täytyy hieman ohentaa vedellä, koska kaakaojauhe tekee pikeeristä paksumpaa. Sitten, kun pikeeri on tummanruskeaa, lisään siihen mustaa ProGelin väriä, kunnes pikeeri on väriltään tummanharmaata. Sen jälkeen pikeerit jääkaappiin odottamaan seuraavaa päivää, jolloin tummanharmaa pikeeri on muuttanut värinsä mustaksi. Yllä olevista valokuvista näkyy hieman värierot; vasemmanpuoleisessa kuvassa pikeerit on juuri sekoitettu ja oikeanpuoleisessa pikeerit seuraavana päivänä. Musta väri erityisesti ottaa aikansa ja kannattaa todellakin se sille suoda.

Pursotuspusseina käytän nykyään erityisesti pienissä yksityiskohdissa sekä ääriviivojen pursottamisessa Amazonin kautta ostamiani Master -merkkisiä saumattomia (tipless) pursotuspusseja. Saumaton tarkoittaa pursotuspusseissa sitä, että siinä on itse asiassa vain yksi erittäin huomaamaton sauma, joka ei osu pikeerin tielle pursottaessa. Lisäksi käytän isompien alueiden pursottamisessa kaikenlaisia pursotuspusseja aina minigrippeihin saakka. Ja usein myös levitän pikeerin keksin päälle ihan vain lusikalla (kun reunat on pursotettu joitain minuutteja aiemmin, niin pikeeri ei valu siitä pois).

ylioppilaskeksit

Ylioppilaskeksit koristelin siten, että ensin maalasin siveltimellä ja valkoisella elintarvikevärillä karkeasti ääriviivat keksin pintaan. Apunani käytin kännykkäni Projector -sovellusta. Myös leivinpaperista leikattua sapluunaa voi hyvin käyttää apuna. Tämän jälkeen pursotin ääriviivat pikeerillä. Sitten täytin vain tyhjät kohdat ja käytin pikeerin levittämisessä apuna pikeeripiikkiäni (myös cocktailtikku sopii tähän tarkoitukseen). Pikeerin kuivumiseen menee ilmankosteudesta ja lämpötilasta riippuen 6-12 tuntia. Muista kuivattaa pikeerikeksit avoimessa paikassa (esim pöydällä) ilman kantta. Kuivuneisiin kekseihin maalasin lopuksi vielä Rainbow Dustin syötävällä kultamaalilla lakkien lyyran kohdat kultaiseksi. Tämän kuivumiseen ei mene kauaa.

Tässä vielä koristeluvideo prosessin hahmottamiseksi. Itse visuaalisena oppijana opin aina parhaiten videoiden avulla, joten toivottavasti tästä on jollekin muullekin apua. Jos päätät valmistaa ylioppilaskeksit ohjeideni mukaisesti, muista tägätä minut keksiesi kuvaan instagramissa @pikeeripossu niin pääsen ihastelemaan työsi jälkeä! Ja jos tulee kysyttävää keksien koristelusta, vastaan mielelläni.

ylioppilaskeksit

Hauskoja koristeluhetkiä ja loistokkaita ylioppilasjuhlia! Onnittelut kaikille uusille ylioppilaille!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *