Gluteenittomat fantasiapikkuleivät (resepti)

Gluteenittomat fantasiapikkuleivät ovat hauskoja ja herkullisia juhlapöydän koristeita. Pikeerillä koristeltuja keksejä kutsutaan usein Suomessa fantasiapikkuleiviksi tai fantasiapipareiksi, toisinaan taas fantasiakekseiksi. Itse kutsun keksejäni vain kekseiksi ja kutsun itseäni keksitaiteilijaksi. Suomessa keksien koristelu on yhä vain pääasiassa lapsiperheissä joulupipareiden koristelua kerran vuodessa, mutta maailmalla (erityisesti Yhdysvalloissa) ´cookie decorating´ on iso juttu, jolla moni keksikoristelija tienaa jopa elantonsa, sillä erityisesti perheissä halutaan lasten synttärijuhliin aina teemaan sopivia kauniita keksejä. Keksithän ovat sekä maukkaita juhlatarjottavia, että kauniita ja ekologisia juhlakoristeita. Lisäksi lapset ovat kekseistä yleensä todella innoissaan. Keksit ovatkin myös hauska lahjaidea. Itse leivon keksejä usein lahjaksi ystäville ja sukulaisille, sekä tietenkin aina kaikkien synttärijuhliin tarjottavaksi.

Gluteenittomat keksit ovat lähellä sydäntäni, koska keksitaide on minulle elintärkeä terapiamuoto ja gluteenittomuus välttämätöntä keskimmäisen lapsemme keliakian vuoksi. Meidän keittiössämme leivotaan pelkästään gluteenittomia herkkuja, jottei lapsemme tarvitse kokea jäävänsä paitsi mistään.

Gluteenittomat fantasiapikkuleivät on helppo leipoa, mikäli keksien ulkonäöllä ei ole sinulle väliä. Mutta jos haluat saavuttaa kekseillesi tarkan muodon, siten etteivät ne leviä lainkaan uunissa paiston aikana, ja sen lisäksi myös maun pitäisi olla kohdillaan – sitten se ei enää olekaan niin helppoa. Tai saattaahan se toki olla jollekin helppoa, mutta minulle se on ollut kyllä työn ja tuskan tulos. 😉 Kannustan siis tässä kärsivällisyyteen, vaikka reseptini pitäisikin olla melko helppotekoinen.

Leipominen itsessään on jo melko haasteellinen kemiallinen prosessi, ja gluteenittomuus tuo siihen omat erityiset haasteensa. Isoin ongelma on sitkon eli gluteenin puuttuminen. Sitko auttaa leivonnaisia säilyttämään rakenteensa, joten sen vuoksi gluteenittomat (sitkottomat) leivonnaiset ovat hauraampia ja helposti uunissa leviäviä. Muotonsa pitävien gluteenittomien keksien reseptini olen kehitellyt muutaman vuoden aikana lukuisten epäonnistumisen kautta. Gluteenittomien keksien onnistumiseen vaikuttavat niin lukuisat eri asiat, aina jauhomerkistä tähtien asentoon asti, että kannattaa pitää mielessä tässäkin asiassa paikkansa pitävät sanonta; harjoitus tekee mestarin.

Gluteenittomassa leivonnassa huomioitavia asioita:

 • Gluteenittomuuteen ei riitä, että jauhot ovat gluteenittomia. Myös kaikkien leivontavälineiden, pöytiä ja sähkövatkainta myöten, tulee olla gluteenittomia (putipuhtaita, ilman pienintäkään gluteenihippusta).
 • Ja tämä pätee myös joka ikiseen elintarvikkeeseen; esim samasta voirasiasta ei voi voidella tavallista ja gluteenitonta leipää, mikäli voiveitsi koskettaa tavallista leipää ja päätyy takaisin voirasiaan. Tuo voi on silloin kontaminoitunut eli se luultavasti sisältää riittävästi gluteenihiukkasia aiheuttaakseen keliaakikolle oireita (ja oireet ovat useimmilla keliaakikoilla verrattavissa rajuun vatsatautiin) tai vähintäänkin vaurioita suolistoon.
 • Säilytä gluteenittomat tuotteet aina tarkasti erillään gluteenia sisältävistä tuotteista.
 • Gluteenittomassa leivonnassa ainesosien mittasuhteet ovat hyvin tarkkoja, siksi ne kannattaa aina punnita keittiövaa’alla. Ja siksi ilmoitan yleensä määrät myös grammoina. Koska jokaisen desilitra on loppujen lopuksi hyvin yksilöllinen, ja useimmat meistä käyttävät teelusikkana oikeaa teelusikkaa. 😉 (Minä ainakin käytän, koska en ikinä löydä sitä varsinaista mittaa!)
 • Gluteenittomien keksejä leipoessa taikinan on hyvä olla vähän viileää ja jähmeää, näin siitä saa leikattua siistireunaisia keksejä ja keksit myös leviävät vähemmän uunissa, kun ne laittaa sinne hieman jähmeinä.
 • Keksitaikinani on hyvin jähmeää, kun sen ottaa ulos jääkaapista. Anna sen ensin hieman lämmetä huoneenlämmössä ja pyörittele pieniä palasia kerrallaan kaulittavaksi.
 • Käytä kaulitsemisessa apuna jauhoja ja leivinpaperia, ettei taikina tartu kaulimeen/alustaan.
 • Älä ikinä laita raakoja keksejä kuumalle uunipellille, koska kuumalla alustalla taikina alkaa samantien levitä. Anna peltien jäähtyä hyvin ennen seuraavaa keksierää.
 • Uuneissa on eroja. Opettele tuntemaan uunisi paistolämpötilat ja -ajat, käytä apuna irrallista uunilämpömittaria tarvittaessa.
gluteenittomat fantasiapikkuleivät

Gluteenittomat fantasiapikkuleivät

 • 250g voita
 • 200g sokeria
 • 1 kananmuna
 • 2tl vaniljauutetta
 • 3rkl vaaleaa siirappia
 • 440g (suurinpiirtein) Pirkka vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta (sis. riisijauhoa, perunajauhoa, maissijauhoa ja psylliumia)

– Vatkaa hieman huoneenlämmössä pehmennyt voi ja sokeri sähkövatkaimella kunnolla sekaisin.

– Vatkaa sekaan kananmuna ja vaniljauute

– Vatkaa joukkoon osissa vaalea siirappi ja jauhot (osissa siksi, etteivät jauhot pöllyäisi ympäri keittiötäsi) pienimmällä teholla.

– Lisää jauhoja tarpeen mukaan. Valmis taikina irtoaa nuolijalla kaapien helposti kulhon reunoilta ja siitä saa taputeltua pallon ilman että tarttuu sormiin kiinni. (Klikkaa tästä jos haluat nähdä vaihekuvia taikinanteosta!)

– Taputtele taikina kahdeksi litteäksi palloksi. Kiedo ne elintarvikekelmun sisälle ja laita jääkaappiin vähintään 2 tunniksi tekeytymään.

– Leivo taikinasta muottien avulla keksejä. Taikina on aluksi jäykkää käsitellä. Pyörittele sitä käsissä pehmeämmäksi pienissä erissä. On hyvä, että taikina on viileää käsiteltäessä. Tällöin keksit pysyvät paremmin muodossaan sekä käsitellessä että uunissa.

– Paista uunissa 180-asteessa n. 7-10 min ajan, riippuen keksien koosta.

– Tästä taikinasta tulee keksejä noin 2-3 pellillistä, riippuen siitä, kuinka isoja keksejä haluat tehdä.

– Siirrä keksit pelliltä vasta täysin jäähtyneinä.

– Koristele halutessasi pikeerillä (resepti ja vinkit tästä!).

– Keksit maistuvat parhaimmilta tuoreina, mutta ne säilyvät syömäkelpoisina useita viikkoja kuivassa huoneenlämmössä, säilytettynä pölyltä suojattuna.

gluteenittomat fantasiapikkuleivät

Sitten eikun vaan leipomaan ja keksejä koristelemaan!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *