Pikeeri marenkijauheesta – resepti ja vinkkejä!

Pikeeri on tomusokerista ja kananmunanvalkuaisesta valmistettua kuorrutetta, jolla on hauska koristella keksejä. Tärkeää on, että keksit/piparit, olisivat mahdollisimman tasaisia, eivätkä leviäisi hirveästi uunissa, jotta ne olisi helppo koristella. Leivon keksit omalla gluteenittomalla keksireseptilläni, jolla tulee hyvin muotonsa pitäviä keksejä. Tärkeää on myös jaksaa odottaa, että keksit ovat täysin jäähtyneitä, ennen kuin niitä alkaa pikeerillä koristella!

Pikeeri tehdään Suomessa perinteisesti raaoista kananmunanvalkuaisista ja tomusokerista (klikkaa reseptiin tästä), mutta erityisesti Yhdysvalloissa käytetään raakojen kananmunanvalkuaisten sijaan joko kananmunanvalkuaisjauhetta tai yleisemmin marenkijauhetta. Suomessa kananmunia on toistaiseksi turvallista syödä raakanakin, koska meillä valvonta on erityisen tarkkaa. Mutta mikäli haluaa tarjota keksejä esimerkiksi myös raskaana oleville (jotka eivät raakaa kananmunaa saa syödä, erittäin harvinaisen salmonellariskin takia), marenkijauhe tai kuivattu kananmunanvalkuaisjauhe on siihen oikea valinta.

HUOM! Marenkijauhe sisältää mm pastöroitua kananmunanvalkuaisjauhetta, sokeria ja maissitärkkelystä. Paketissa on myös merkintä, että saattaa sisältää maitoa, pähkinää, maapähkinää, soijaa ja gluteenia. Meidän keliaakikkolapsemme saa syödä tästä valmistettuja pikeerikeksejä silloin tällöin, mutta on tärkeä huomioida, että marenkijauheen pikeerillä koristellut keksit eivät ole 100% varmuudella gluteenittomia. Kananmunanvalkuaisjauhe on täysin gluteenitonta ja sitä kannattaa käyttää, jos haluaa varmasti gluteenitonta pikeeriä.

Itse tykkään käyttää Wiltonin marenkijauhetta, jota saa ostettua Suomesta esim Confetista. Tavallisissa ruokakaupoissa myydään myös Dr Oetkerin marenkijauhetta, josta olen myös tehnyt pikeeriä.

pikeeri

Pikeeri resepti

 • 400 g tomusokeria
 • 3 rkl marenkijauhetta
 • 75 ml (5 rkl) huoneenlämpöistä vettä
 • 1 tl vaniljauutetta (tai jotain muuta makuainetta, esim sitruunamehua)
 • 1 rkl glukoosisiirappia (ei pakollinen)
 • 5-10 tippaa valkoista elintarvikeväriä (ei pakollinen)

Sekoita kulhossa tomusokeri ja marenkijauhe hyvin sekaisin. Itse käytän varovaisesti tässä kohtaa sähkövatkainta, jotta saan jauheet varmasti sekaisin. Muista, että tästä saattaa syntyä valtaisa tomusokeripilvi keittiöösi! Kaada joukkoon vesi ja vatkaa sitten pari minuuttia säkövatkaimella pienimmällä teholla, kunnes pikeeri on tasaista. Varo ettet vatkaa liikaa, jotta pikeeri ei muutu marenkimaiseksi (jolloin se ei enää toimi pikeerin tavoin eikä kuivu keksin päällä). Lisää vanilja-aromi, glukoosisiirappi ja elintarvikeväri, vatkaa sekaisin sähkövatkaimen pienimmällä teholla.

Glukoosisiirapin funktio on tehdä pikeeristä kuivuttuaan hieman pehmeämmin purtavaa ja maistuvampaa, mutta se ei ole tarpeellinen ainesosa. Valkoinen elintarvikeväri on tarpeen erityisesti silloin, jos käytät vaniljauutetta (joka on väriltään ruskeaa) ja haluat saada pikeeristä täysin valkoista. Joidenkin lähteiden mukaan valkoisen elintarvikevärin lisääminen koko pikeeriin (vaikka värjäisit osan eriväriseksi) estäisi koristeluvaiheessa värien leviämistä toisiinsa (color bleed).

pikeeri

Nyt sinulla on valmiina pikeeriä, joka on ikään kuin pikeerisi pohja. Tämän paksuista pikeeriä voi käyttää suoraan, jos esim haluaa vain koristella keksejä lasten kanssa, eikä tavoitteena ole luoda mitään erityisiä taideteoksia. Pikeeri kannattaa tässä vaiheessa jaksaa osiin ja värjätä elintarvikeväreillä haluamasi värisiksi ja sen jälkeen muuttaa halutessasi pikeerin koostumusta joko ohuemmaksi (esim koko pikeerin täyttökoristelua varten) tai paksummaksi (vaikkapa kukkien pursotusta varten). Ohuemmaksi saat pikeeriä lisäämällä siihen huoneenlämpöistä vettä aina muutama tippa kerrallaan ja sekoittaen lusikalla/nuolijalla huolellisesti. Paksummaksi taas lisäämällä tomusokeria ja sekoittaen samalla tavoin lusikalla/nuolijalla.

Kun pikeeri on valmista, kaada se sitten pursotuspussiin. Käytä apunasi lasia/mukia, johon olet pursotuspussin asetellut, kääntäen pussin suun lasin reunan ylitse. Pursotuspussina voit käyttää melkein mitä tahansa elintarvikekäyttöön tarkoitettua muovipussia tai vaikkapa leivinpaperista pyöriteltyä tötteröä. Halutessasi voit käyttää myös tyllia, mutta itse tykkään käyttää Amazonin kautta ostamiani kertakäyttöisiä saumattomia Master-merkkisiä pursotuspusseja. Niiden avulla pursotusjälki on todella siistiä ja pursottaminen helppoa. (Saumaton tarkoittaa sitä, että pussissa on vain yksi sauma, joka on hyvin huomaamaton, joten se ei häiritse pursottamista lainkaan, toisin kuin yleisimmin Suomessa myytävissä pursotuspusseissa, jotka on tarkoitettu käytettäväksi tyllien kanssa.)

pikeeri

Kun pikeeri on valmista ja pussitettua, sen voi halutessaan käyttää samantien. Tämä pikeeri säilyy huoneenlämmössäkin useamman päivän, mutta jääkaapissa jopa muutamia viikkoja.

Pikeeripossun pikeerivinkkejä:

Mikäli tavoitteenasi on luoda täydellisyyttä hipovia keksitaideteoksia, siinä tapauksessa kannattaa jatkaa lukemista, sillä on olemassa vaikka kuinka paljon vinkkejä siihen, miten voit estää yleisimpiä keksikoristelussa tapahtuvia virheitä! 🙂

 • Ilmakuplat. Niitä syntyy pikeerin valmistusvaiheessa aina, ja keksin pinnalla ne saattavat tarkkasilmäistä katsojaa häiritä. Jos et halua ilmakuplia keksisi päälle, tässä muutama niksi niiden ehkäisemiseen: 1) Pikeerin vatkaamisen jälkeen, anna pikeerin seistä kulhossa vähintään 5min ajan, jotta kuplat nousevat pintaan ja puhko niitä sitten lusikalla. 2) Kun olet kaatanut pikeerin pursotuspussiin, käytä ”helikopterimenetelmää” ja heiluta pussia varovaisesti pyörivällä ranneliikkeellä. Tämän ansiosta kuplat nousevat ylöspäin ja pikeeri painuu pussissa alemmas. HUOM! Tässä on aina riskinä pikeerillä koristeltu keittiö, tee tämä siis omalla vastuullasi ja varoen! 😉 3) Älä koristele keksejä samana päivänä, vaan anna pikeerin levätä jääkaapissa yön yli. 4) Mikäli ilmakuplia silti ilmestyy keksin päällä lepäävään pikeeriin, käytä apunasi pikeeripiikkiä (scribe englanniksi, metallipäinen työkalu, jonka voit ostaa esim Confetista tai käyttää vaihtoehtoisesti puista cocktailtikkua), jolla puhkot yksittäiset kuplat.
 • Oikea koostumus. Pikeerin koostumus on tärkein asia keksikoristelussa ja sen oppiminen vie aikaa. Älä siis hermostu, jos ensimmäisillä kerroilla tuntuu siltä, että pikeeri on aina joko liian löysää tai liian paksua. Tärkein vinkkini on se, että mikäli koristelun alkuvaiheessa tuntuu siltä, että pikeeri eri ole sopivaa, kaada pikeeri suosiolla heti takaisin kulhoon ja muokkaa sitä paremmaksi (löysemmäksi tai paksummaksi).
 • Sekuntisääntö: Pikeerin koostumusta voit arvioida ns sekuntisäännöllä eli vedä kulhossa olevan pikeerin pintaan veitsellä viiva ja laske sitten, montako sekuntia kestää, että viiva umpeutuu ja pinta on taas tasainen. 15 sekunnin pikeeri on mielestäni hyvää yleispikeeriä pikeerin reunojen pursottamiseen ja pikeerin täyttöön. Mutta tämä on myös mielipideasia. Jotkut haluavat, että täyttöpikeeri on tosi löysää ja he pursottavat ensin reunat paksummalla pikeerillä. Toiset (kuten minä) ovat laiskempia ja haluavat pursottaa sekä reunat että keksin keskiosan samalla pikeerillä, jolloin pikeerin on oltava hieman jämäkämpää, mutta silti sellaista, että sen pinta muuttuu tasaiseksi.
 • Silmämääräinen arviointi: Pikeerin koostumusta voi arvioida myös silmämääräisesti. Kukkien pursotukseen käytettävä pikeeri on erittäin jämäkkää. Jos sitä nostelee lusikalla kulhosta, se jää pystyyn pikkuisten vuorenhuippujen tavoin. Kirjoitukseen tarvittava pikeeri näyttää hieman hammastahnalta. Täyttämiseen vaadittava pikeeri taas muistuttaa koostumukseltaan shampoota/saippuaa.
 • Värien leviäminen (color bleed). Joskus valmiin keksin eri väriset pikeerit alkavat levittää väriään ympäristöönsä. Tämän takana on useampi syy, joihin pystyy itse vaikuttamaan tiettyyn pisteeseen asti. Vaikein niistä on ilmankosteus. Hyvin kosteissa olosuhteissa pikeerikin reagoi jopa kuivumisensa jälkeen. Toisin sanoen, pikeerikeksit kannattaa koristella mahdollisimman kuivassa ilmastossa. Toinen yleisin syy värien leviämiseen on, että elintarvikeväriä on pikeerissä liikaa. Tämän vuoksi suosittelen sekoittamaan pikeereihin värit aina vähintään muutamia tunteja ennen koristelua, mieluiten edellisenä päivänä. Värit nimittäin muuttuvat aina pikeerissä tummemmiksi ajan myötä. Tämä pätee erityisesti tummiin sävyihin.
 • Musta pikeeri: Lisää pikeeriin ensin tummaa kaakaojauhetta ja sitten mustaa elintarvikeväriä, kunnes pikeeri on erittäin tummanharmaata. Laita sitten pursotuspussissa (tai elintarvikekelmulla päällystettynä kannen alla purkissa säilytettynä) jääkaappiin odottamaan seuraavaa päivää. Tuolloin pikeerisi pitäisi olla muuttunut mustan väriseksi.
 • Kärsivällisyys. Sitä tässä hommassa tarvitaan eniten. Yritä muistaa, että tämän homman tarkoitus on olla hauskaa. Jos otsa alkaa mennä ryppyyn, pidä tauko, syö keksi, juo maitoa/vettä, hengitä, laita hyvää musiikkia soimaan ja jatka uudestaan hymyssä suin. 😉

Tässä nyt muutamia vinkkejä pikeerikeksien koristeluun. Toivottavasti näistä oli apua jollekin! 🙂 Mikäli tulee kysyttävää, vastaan mielelläni kysymyksiin. Hauskoja koristeluhetkiä!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *