Suklaalla koristellut piparit

Suklaalla koristeleminen on hauskaa ja herkullista puuhaa. Pidän itse enemmän suklaalla kuorrutettujen, kuin pikeerillä koristelluiden, pipareiden/keksien mausta. Suklaanhimo on myös suvussamme geneettinen ominaisuus ja suklaakuorrutetut piparit ovat takuuvarma tarjottava herkku kaikissa sukujuhlissamme. Keksin käyttää sulatettua suklaata keksien koristelussa ensimmäisen kerran noin 6 vuotta sitten, kun järjestin ensimmäisen kerran Harry Potter -juhlat. Halusin tarjota vieraille silloin suklaasammakoita, mutten löytänyt mistään suklaamuottia sitä varten. Sen sijaan omistin sammakko-piparimuotin ja päätin kokeilla, voisiko suklaan pursottaa sammakkokeksien päälle. Ja sehän onnistuikin mainiosti!

Suklaa kannattaa aina temperoida eli lämpökäsitellä. Suklaa siis sulatetaan ja jäähdytetään tiettyihin lämpötiloihin, jotta se säilyttäisi uudelleen kovettuessaan kiiltonsa ja kovan pintansa. Suklaalla voi koristella ilman temperointiakin, mikäli leipoo vain omaksi ilokseen ja tarjoaa herkut samana päivänä. Pinta nimittäin menee helposti sulavaksi ja saattaa muuttua hieman mattaiseksi ilman temperointia. Jos haluaa, että suklaapiparit säilyvät pidempään ja niitä voi vaikka laittaa sellofaanipusseihin annettavaksi lahjoina ystäville, kannattaa perehtyä temperoinnin saloihin.

Temperointi kuulostaa vaikeammalta, mitä se oikeasti on. Itsekin arastelin sitä pitkään, ennen kuin rohkaistuin kokeilemaan ja huomasin, että se onkin yllättävän simppeliä. Itse sulatan suklaan aina mikrossa, koska en jaksa alkaa virittelemään vesihauteita (joissa aina poltan näppini ja sotken kaiken). Sulata suklaa aina pienissä 15 sekunnin erissä mikrossa, jottei se vahingossa kärähdä. (Senkin olen onnistunut tekemään ja käry oli kyllä sellainen, että muistan sen lopun ikääni!)

Tarvitset temperointia varten vain suklaata, mikron/kuumuuden kestävän kipon, lusikan sekä lämpömittarin. Eri suklaille on eri lämpötilat. Maitosuklaa sulatetaan ensin noin 45-asteiseksi, sitten jäähdytetään (samalla sekoitellen, halutessasi nopeammin kylmässä vesihauteessa) noin 27-asteiseksi ja lopuksi lämmitetään taas käyttölämpötilaansa noin 30-asteeseen. Tumman suklaan lämpötilat ovat noin asteen pari korkeammat. Valkosuklaa lämmitetään noin 40-asteiseksi ja sitten jäähdytetään käyttölämpötilaansa eli noin 27-asteiseksi. Muutamien asteiden heitot eivät haittaa.

Kun suklaa on sulatettu (ja temperoitu), sen voi kaataa suoraan pursotuspussiin ja alkaa mahdollisimman nopeasti koristelemaan. Suklaa nimittäin haluaa alkaa heti jähmettyä huoneenlämmössä. Jähmettymisen nopeus riippuu täysin huoneen lämpötilasta ja ilmankosteudesta. Jos on kovin kylmää, voit käyttää apunasi lämmitetty posliinilautasta, jolla voit pitää pursotuspussia välillä. Jähmettynyt suklaa ei pursotuspussista enää irtoa.

Valkosuklaata voit värjätä öljypohjaisilla elintarvikeväreillä. Itse käytän Colour Mill elintarvikevärejä, jotka toimivat suklaan kanssa tosi hyvin ja antavat hyvän värisävyn pienellä määrällä väriä. Sekoita värit mahdollisimman nopeasti suklaan sulattamisen jälkeen, jottei suklaa jähmety liikaa sekoittelun aikana.

Suklaalla voi koristella samalla tavoin, kuin pikeerillä. Voit pursottaa kuvioita tai vaikkapa tekstiä. Tai sitten voit kuorruttaa koko piparin suklaalla. Voit myös koristella saman piparin sekä suklaalla että pikeerillä (klikkaa tästä reseptiin!). Koristele pipari ensin suklaalla, laita se sitten jääkaappiin jähmettymään n 15-30 minuutin ajaksi, kunnes suklaa on kovettunut. Voit sitten koristella suklaakuorrutetun piparin elintarvikeväreillä värjätyllä suklaalla tai pikeerillä. HUOM: älä laita piparia enää jääkaappiin, jos olet koristellut pikeerillä!

Tämän kuvan piparit on koristeltu sekä pikeerillä että suklaalla. Esim pipariakkojen mekot ovat pikeeriä, kun taas pää ja raajat ovat suklaata. Pikeeripossun päässä ja kärsän päällä on myös pikkuisen maitosuklaata.

Tässä vielä koristeluvideo pipareiden koristelemisesta suklaalla sekä pikeerillä!

Hauskoja koristeluhetkiä! 🙂

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *