Gluteeniton kurpitsaleipä (pumpkin bread) ohje

Kurpitsaleipä eli englanniksi pumpkin bread ei ole nimestään huolimatta mikään tavallinen leipä, vaan muistuttaa pikemminkin hyvin kosteaa ja mehevää kuivakakkua. Tämä on siis erityisesti Yhdysvalloista tuttu jälkiruoka, joka maistuu erityisen hyvältä kahvin tai maidon tai vaikkapa kurpitsamausteisen jäämaitokahvin (iced pumpkin spice latte) kanssa.

Resepti ei ole omani, suomensin sen The Loopy Whisk -blogista ja tallennan sen tänne omaan blogiini täysin itsekkäistä syistä – on helpompi seurata reseptiä suomeksi, itse kirjoitettuna, kuin englanniksi. Tässä linkki englanninkieliseen reseptiin vinkkeineen. Jos gluteeniton leivonta on sinunkin juttusi ja englanti sujuvaa, suosittelen lämpimästi kyseistä blogia! Olen leiponut tuon blogin ohjeilla monta onnistunutta ja herkullista leivonnaista.

Ja sitten suoraan reseptiin, sillä inhoan itse näissä netin resepteissä sitä, että joudun selaamaan sivua satatuhatta vuotta ja ylittää miljoona erilaista näytölle ilmiintyvää mainosta, ennen kuin pääsen lukemaan itse reseptiä… Koska en itse tee blogia työkseni, vaan ainoastaan harrastuksena tallennan tänne hyväksi kokemiani gluteenittomia reseptejä, ei blogissani ole (toistaiseksi ainakaan) mainoksia. 😉

Gluteeniton kurpitsaleipä eli pumpkin bread

  • 200 g voita sulatettuna (ja hieman jäähdytettynä)
  • 200 g fariinisokeria
  • 330 g kurpitsasosetta (itsetehtyä, ellet löydä jostain kaupasta valmista, mutta Suomessa harvinainen löytö)
  • 3 kananmunaa
  • 80 g maitoa (täysmaito paras mutta rasvatonkin toimii hyvin)
  • 240 g gluteenitonta jauhoseosta (itse käytän Pirkka -merkkistä, joka sisältää maissi/riisi/perunajauhoja ja psylliumia)
  • 50 g mantelijauhoa
  • ½ tl ksantaania
  • 1 ½ tl leivinjauhetta
  • 1 tl ruokasoodaa
  • ¼ suolaa
  • 2 tl jauhettua kanelia
  • 1 tl jauhettua inkivääriä
  • ½ tl jauhettua muskottipähkinää
  • ¼ jauhettua maustepippuria

Lisäksi kanelisokeri:

  • 1 ½ sokeria
  • ½ tl jauhettua kanelia

Ensimmäiseksi tee kurpitsasose, jos et ole löytänyt kaupasta kurpitsasosetta purkissa!

Kurpitsasose on helppo tehdä. Tarvitset vain kurpitsan (itse tykkään käyttää myskikurpitsaa), joita myydään kaupoissa syksyn aikaan runsaasti. Pilko kurpitsa palasiksi, poista samalla veitsen avulla paksu kuori ja sisäosa. Keitä kurpitsakuutioita kattilassa, kunnes ovat pehmenneet. Kaada sitten kiehuva vesi pois ja soseuta pehmeät kurpitsapalat tehosekoittimella. Jos kurpitsasosetta jää yli, kaada loput kannelliseen säilytysastiaan ja säilytä jääkaapissa seuraavaa käyttöä varten. Itse säilyttäisin jääkaapissa korkeintaan viikon ajan. Tarvittaessa laita pakastimeen, jossa säilyy pidempään.

Kurpitsaleivän valmistusohje:

Lämmitä uuni 180 C asteeseen. Vuoraa pitkulainen leipävuoka (n. 11cm leveys, 22cm pituus ja 7cm korkeus) leivinpaperilla.

Vatkaa sula voi ja fariinisokeri isossa kulhossa käsivatkaimella tasaiseksi mössöksi. Vatkaa sekaan kurpitsasose. Lisää munat ja maito, vatkaa tasaiseksi seokseksi.

Yhdistä kuivat aineet toisessa kulhossa ja sekoita hyvin toisiinsa. Kaada sitten ne isoon kulhoon märkien aineiden sekaan ja sekoita käsivatkaimella tasaiseksi taikinaksi.

Kaada taikina vuokaan. Sekoita pikkuastiassa sokeri ja kaneli, ripottele sitten kanelisokeri taikinan päälle. Lopuksi vedä vielä coctailtikulla tai terävällä veitsellä taikinan pintaan n. 1 mm (tai syvempi) viiva pituussuuntaan. Tämän pitäisi auttaa kontrolloimaan pinnan halkeilua paistuessa.

Paista uunissa keskitasolla n. 1 tunti ja 20 minuuttia. Tarkkaile paistumista loppuvaiheessa. Kurpitsaleipä on valmis, kun cocktailtikkuun ei leipää tökätessä tartu enää märkää taikinaa.

Anna jäähtyä vuoassa 10min. Nosta sitten vuoassa olevan leivinpaperin avulla kurpitsaleipä ritilän tms. päälle jäähtymään. Maistuu erityisen herkulliselta uunituoreena ja lämpöisenä, mutta jäähtyneenäkin herkullista ja mehevää.

Jos tätä herkkua jää syötäväksi vielä leipomisen jälkeen, säilyy kannen alla kuivassa ja viileässä 3-4 vuorokautta syöntikelpoisena. Itse säilytin viimeisen palan yön yli keittiönpöydällä suljetussa muoviastiassa.

Herkullista syksyä!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *