Muumikeksit – koristeluohjeet videon kera!

Muumikeksit ovat hauska tarjottava kaiken ikäisten juhlissa. Muumipiparimuotteja löytyy myös helposti melkein jokaisesta isommasta ruokakaupastakin. Minulta löytyy kotoa Muumipeikko-, Muumimamma-, Muumipappa-, Pikku Myy-, Nuuskamuikkunen ja hattivatti-piparimuotit. Mörkö ja Haisuli ovat kuopukseni suosikkeja. Mörkö-muotteja kaupoista taitaa löytyä, Haisuli-muottia ei taida olla vielä olemassakaan (olen tästä laittanut kyllä toiveen muumipiparimuottien valmistajalle). Mutta koska lapseni pyysi myös Mörköä ja Haisulia, leikkasin muodot keksitaikinasta veitsen ja sapluunan avulla.

Nämä keksit on leivottu itsetehdystä gluteenittomasta keksitaikinasta (reseptiin tästä) ja koristeltu elintarvikeväreillä värjätyillä pikeereillä (pikeeri-resepteihin näistä linkeistä: pikeeri marenkijauheesta tai pikeeri kananmunanvalkuaisesta). Viimeiset yksityiskohdat on tehty kuivuneen pikeerin päälle elintarviketusseilla, joita saa ostaa kaikista leivontatarvikeliikkeistä.

Bongaatko muuten kuvasta 4-vuotiaani kokonaan itse koristeleman keksin? 🙂 Näiden keksien koristelu on hauskaa myös lasten kanssa ja kuten kuvasta näkyy, myös lapset pystyvät näitä keksejä koristelemaan.

Muumikeksejä varten tarvitset siis muumikeksejä, pikeeriä, pursotuspusseja, elintarvikevärejä tai elintarviketusseja sekä pikeeripiikin (neulatyökalu) tai vaihtoehtoisesti cocktail-tikku ajaa saman asian. Tarvitset myös talouspaperia, johon kuivata välillä pikeeripussien päätä ja pikeeripiikkiä (tai cocktail-tikkua).

Muumikeksit ovat suhteellisen helppotekoisia, jos on yhtään kokemusta pikeerillä koristelemisesta. Kokematonkin kyllä onnistuu näiden kanssa, kunhan muistaa ottaa huomioon muutaman tärkeän seikan:

  1. Leivo keksit hyvissä ajoin ja anna jäähtyä täydellisesti ennen koristelemista!
  2. Keksin pinnan tulisi olla mahdollisimman tasainen, jotta pikeeri pysyy siinä hyvin, eikä leviä yli laidan.
  3. Pikeerin koostumus saa olla näitä keksejä koristellessa paksuhkoa (kun vedät kulhossa ”viivan” pikeerin pintaan esim veitsellä, pikeerin pinta palautuu sileäksi about 20 sekunnissa).
  4. Testaa pikeerin oikea koostumus ensiksi testikeksin päällä. Jos koostumus on liian paksua, sekoita uudestaan, lisäten mukaan hieman vettä. Jos taas liian löysää, sekoita mukaan hieman lisää tomusokeria.
  5. Sekoita pikeerin eri värit hyvissä ajoin, mieluiten jo edellisenä päivänä, jotta värit saavat ”levätä” riittävästi. Sävyt nimittäin tummuvat vielä sekoittamisen jälkeen. Jos teet esim punaisesta pikeeristä heti liian tummaa, pikeeri tulee väristä liian kylläiseksi ja koristelun jälkeen, kuivumisvaiheessa, värit saattavat levitä keksin pinnalla toisen väriseen pikeeriin.
  6. Säilytä pikeeri jääkaapissa pursotuspusseissa. Marenkijauheesta tehty pikeeri säilyy siellä useiden viikkojen ajan hyvänä, tuoreesta kananmunanvalkuaisesta tehty muutamia päiviä.
  7. Pursota aina ensimmäiseksi hahmon ääriviivat ja anna niiden kuivua hetken aikaa (vähintään 5min) ennen kuin alat täyttää koko keksin pintaa pikeerillä. Tämä estää pikeerin leviämisen yli reunan.
  8. Anna pikeerin kuivua koristelemisen jälkeen vähintään 6 tunnin ajan, mieluiten seuraavaan päivään asti, kuivassa avoimessa paikassa (esim leivinpaperilla päällystetyn uunipellin päällä, keittiöntasolla/hellan päällä. Huom: uunipelti tai alla oleva uuni/levyt ei saa olla yhtään kuuma. Pikeeri kuivuu huonosti kosteassa ja lämpimässä ilmassa.).
  9. Piirrä lopuksi yksityiskohdat elintarviketussilla tai maalaa elintarvikeväreillä siveltimen avulla, kun pikeeri on täysin kuivunut.
  10. Anna elintarvikevärin kuivua täysin, ennen kuin pakkaat keksit tai laitat tarjolle. Tähän menee ilmankosteudesta ja huoneen lämpötilasta riippuen noin 6-24 tuntia. Anna kuivua ilman kantta, avoimessa tilassa.

Tässä vielä nopeutettu koristeluvideo.

Pikeerillä koristellut keksit säilyvät syömiskelpoisina useiden viikkojen ajan. Ne kannattaa säilyttää kannellisessa astiassa, huoneenlämmössä, kuivassa paikassa. Halutessasi voit säilöä keksit sellofaanipusseihin, jolloin pysyvät pehmeämpinä. Tämä on makuasia; jotkut tykkäävät enemmän rouskuvasta ja kovasta keksistä, toiset taas pehmeästä suutuntumasta. Pikeerikeksit voi myös pakastaa kannellisessa rasiassa, erillään toisistaan, esim leivinpaperin avulla eristettyinä. Huom: jos pakastat, muista sulattaa keksit sitten rasian sisällä. Älä avaa kantta, ennen kuin on täysin sulanut, etteivät keksit kostu prosessin aikana.

Hauskoja koristeluhetkiä!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *