Tee itse Lajitteluhattu – ohjeet kuvien kera!

Lajitteluhattu on Harry Potter -maailman tärkeä taikaesine, jonka avulla Tylypahkan taikakoulun uudet oppilaat lajitellaan omiin tupiinsa jokaisen kouluvuoden alussa erityisen seremonian kera. Tupia on yhteensä neljä; Rohkelikko, Luihuinen, Korpinkynsi ja Puuskupuh. Ne on nimetty Tylypahkan perustajien nimien mukaan. Lajitteluhattu on elävä olio, joka ajattelee, puhuu ja laulaa viisaita sanoja. Se osaa myös lukea oppilaiden ajatuksia, kun he laittavat hatun päähänsä. Lajitteluhattu lajitteli Harryn Rohkelikon tupaan yhdessä Ronin ja Hermionen kanssa. Ja tästä alkoi tuo hurja monen vuoden seikkailu taikamaailmassa, joka on kietonut Harry Potter -kirjojen lukijat ja elokuvien katsojat tiukkaan otteeseensa jo parin vuosikymmenen ajan!

Harry Potter -tyylisissä juhlissa vieraat on hauska heti alussa lajitella omiin tupiinsa Lajitteluhatun avulla. Kaupoissa on myytävänä kalliita Lajitteluhatun kopioita, joista osa jopa puhuukin joitain elokuvien fraaseja, mutta itselläni ei ollut ylimääräistä rahaa laittaa sellaiseen. Senpä takia siis päätin askarrella itse oman Lajitteluhatun omiin Kurpitsajuhliini.

Lajitteluhattua varten tarvitset:

 • Noidanhatun (erityisesti halloweenin aikaan näitä on myynnissä tosi edullisesti kaikissa isommissa ruokakaupoissakin)
 • Sanomalehtipaperia
 • Ruskean tosi ison paperipussin tai muuta vähän paksumpaa paperia riittävästi (itse käytin molempia, koska paperipussini olikin liian pieni)
 • Kuumaliimapistoolin ja riittävästi kuumaliimaa
 • Sakset
 • Ruskeaa ja mustaa akryyliväriä ja pensselin
 • Riittävän suuren askartelualustan, jolla suojata pöytä maalilta ja kuumaliimatahroilta!
 • Ripauksen taikuutta
 • Harry Potter -elokuvien musiikkia taustalle soimaan tunnelman luomiseksi (löytyy esim Spotifysta tai Youtubesta)
Leikkaa ensin ruskeasta paperista tai paperipussista sopivan kokoisia suikaleita ja liimaa ne kuumaliiman avulla kiinni noidanhatun lieriin. Muista, että kuumaliimaa on KUUMAA! Tämän huomaat kyllä varmasti liimauksen aikana. Voin vakuuttaa, että sormesi osuvat liimaan useamman kerran (itse teen tätä edelleen joka ikinen kerta, vaikka useamman vuoden olen jo tätäkin hommaa harjoitellut). Se ei sinänsä ole hirvittävän vaarallista, ellei nyt jätä kaikkia sormiaan tai isompaa osaa kropastaan siihen kylpemään, mutta refleksit yleensä vetävät raajan salamaa nopeammin siitä kuumuudesta pois. Onneksi liima myös jäähtyy ja kovettuu nopeasti, tämä on hyvä pitää mielessä myös liimaillessa, jos haluaa että materiaalit tosiaan kiinnittyvät toisiinsa. Pienet lapset kannattaa pitää loitolla kuumaliiman kanssa touhutessa. Muista myös säilyttää kuumaliimaa aina käyttöjen välissä turvallisessa tasaisessa paikassa pöydällä palamattoman alustan päällä ja irrota liimapistooli töpselistä heti käytön jälkeen!
lajitteluhattu
Lierin ympäri liimattujen paperisuikaleiden pitäisi näyttää about tällaiselta. Jos haluat kiinnittää suikaleet jollain toisella tavalla, tee ihmeessä niin! Tämä ei ole vakavaa hommaa. Taiteellinen vapaus on enemmän kuin sallittua.
Muotoile sanomalehtipaperia kuumaliimaillen hatulle suu ja vähän tuimat kulmat. Etsi netistä kuva oikeasta elokuvien Lajitteluhatusta ja katso mallia. Tai tee ihan oman mallisesi Lajitteluhattu! Elokuvien hattuhan on vain elokuvantekijöiden käsitys siitä, miltä Lajitteluhattu heidän mielestään kirjoissa näyttää. Jokainen kirjoja lukenut voi kuvitella kirjan asiat ihan omalla tavallaan ja se onkin kirjoissa upeaa.
Liimaile muotoilemasi naaman ja hatun yläosan päälle kerroksittain ruskeaa paperia. Itse käytän kahta eri kuumaliimapistoolia yleensä siksi, että toisesta loppuu aina kuumaliima ja joudun jatkamaan hommaa toisella pistoolilla. Varaa siis riittävästi kuumaliimapötköjä askarteluihin! Tämän kuvassa näkyvän liimapistoolin olen ostanut edullisesti Biltemasta.
lajitteluhattu
Paperisuikaleet paikoillaan. Liimaa hatun yläosa hieman vinosti lerpalleen.
Maalaa lopuksi lajitteluhattu kauttaaltaan ruskealla akryylivärillä ja maalaa syvempiin kohtiin mustalla värillä, jotta hattu saa eläväisemmän näköisen pinnan. Tarkoitus olisi, että pinta näyttäisi ikivanhalta ja erittäin käytetyltä. Itse käytän Lidl:stä ostettuja akryylivärejä ja pensseleitä, jotka sopivat tähän tarkoitukseen erinomaisesti. Akryylivärejä käytän niiden hyvän peittävyyden sekä nopean kuivumisen takia. HUOM! Älä tee samaa virhettä kuin meikäläinen ja liimaa paperisuikaleita liian syvälle hatun siihen osaan, mihin on tarkoitus asentaa ihmisen pää. Itse siis liimasin ne siten, että aikuisen ihmisen (tai vähän isomman lapsenkaan) pää ei siihen mahdu kunnolla… Lajittelu suoritettiin meidän Kurpitsajuhlissamme siis siten, että Professori McGonagall (allekirjoittanut) piteli hattua jokaisen vieraan, eikun siis oppilaan, pään yläpuolella, puhuen samalla Lajitteluhatun äänellä.
lajitteluhattu
Moni hattu on päältä kaunis,
mut sille en pane painoa,
vaan itseni oitis syön, joku muu
jos paremmin käyttää aivoa.
Pyh sanon mustille knalleillenne
ja korkeille silintereille,
sillä Tylypahkan lajitteluhattu oon
ja näytän taivaan merkit niille.
Ei salata mitään minulta
voi sisäänsä sun polla,
siis sovita mua, niin kerron
missä sun kuuluu olla.
Ehkä kuulut Rohkelikkoon, jos
sydämmes urhoollinen on,
on sinulla ritarin uskallus
ja olet kumman peloton.
Ehkä on luontosi rehti Puuskupuh,
sinuun voi aina luottaa,
ei malttisi petä ja aherrus sulle
vain silkkaa iloa tuottaa.
Kenties viisas Korpinkynsi
on koti sun alttiin mielen.
Siellä älykkäät ja terävät oppii
yhdessä taikuuden kielen.
Tai voihan olla että Luihuisesta
sä löydät ystävät aidot.
Ovelat velhot ei keinoja kaihda,
ovat tarpeen kaikki taidot.
Siis sovita minua! Älä pelkää!
Äläkä hermoile, nipo!
Olet turvassa käsissäni (oli niitä tai ei):
mä olen miettivä pipo!
– Lajitteluhattu,
J.K. Rowling ”Harry Potter ja viisasten kivi” -kirja

2 ajatusta aiheesta “Tee itse Lajitteluhattu – ohjeet kuvien kera!”

 1. joka sana on luettu ja kuvat katsottu. HURRAA !!!!!! teille molemmille isoille possuille .kaipasin ainoastaan kuvia niistä kaikista ihanista erilaista kekseistä, joita olet tehnyt vaikka kuinka paljon. Enkö löytänyt niitä ?

  1. Kiitos mummi. 🙂 Kuvia tulee lisää sitä mukaa, kuin ehdin täystuhotaaperon kanssa niitä tänne päivitellä tässä koronakaranteenissa…

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *