Elintarvikevärit – vinkkejä pikeerille maalaamiseen!

Esipuhe elintarvikeväreistä

Elintarvikevärit eivät ole ihmiselle millään tavalla välttämättömiä, mutta niistä on paljon iloa. Vähän samaan tapaan, kuin lisätty suola ja sokeri tai monet muut ruoka-aineet, joita ihmiset syövät pelkästään nautinnon vuoksi. Puhumattakaan alkoholista. Elintarvikeväreistä on ollut vuosikaudet paljon keskustelua. Suomessa käytössä olevat elintarvikevärit ovat sekä EU:ssa että Suomessa turvalliseksi testattuja, ja niille on määritelty turvallisina pidetyt saantirajat. Elintarvikevärit ovat lisäaineita, joita lisätään ruoka-aineisiin nimensä mukaisesti värin takia. Lisäaineita käytetään hyvin laajalti monenlaisissa ruoka-aineissa; virvoitusjuomissa, karkeissa, valmisruoissa, margariineissa, jogurteissa, leivissä, ja suurinpiirtein kaikessa mahdollisessa, jotta ne säilyisivät syötävänä pidempään ja näyttäisivät paremmilta. Elintarvikeväreistä osa saadaan luonnontuotteista (kuten vaikkapa punajuuresta) ja osa tehdään synteettisesti.

Elintarvikevärien, kuten kaikkien muidenkin ruoka-aineiden, käytössä olennaista on säilyttää kohtuus. Erityisesti lasten ei ole hyvä syödä mitään lisä-aineita suuria määriä säännöllisesti. Meidän perheessäkin, vaikka maalaan keksejä elintarvikeväreillä melkein päivittäin, ei kukaan kuitenkaan syö keksejä joka päivä. Säästän aina lapsilleni syötäväksi keksejä ilman pikeerikuorrutusta ja elintarvikevärejä, jotta he eivät saisi liikaa sokeria ja lisäaineita. Sen vuoksi suosin myös gluteenittomissa kekseissäni täysjyväkaurajauhoja.

Suomessa väestotasolla ongelmallisin lisäaine ei ole kuitenkaan elintarvikevärit, vaan sekä kivennäisenä että maku- ja säilöntäaineena käytetty ruokasuola, jonka sydän- ja verisuonisairauksia aiheuttavista ominaisuuksista on paljon tieteellistä näyttöä. Samaten sokeri aiheuttaa liiallisesti käytettynä merkittäviä terveysriskejä. (Lähde) Eikä pidä unohtaa sitä, että jopa vesi voi muuttua myrkyksi ihmiselle, mikäli sitä juo litratolkulla liikaa. Toisin sanoen, kohtuus kaikessa. Kun perusruokavalio on kunnossa, voi juhlapäivinä hyvällä omatunnolla vähän herkutella elintarvikeväreillä koristelluilla kekseillä.

Miten päästä alkuun elintarvikeväreillä maalaamisessa?

Elintarvikevärejä käytetään leivonnassa useimmiten erilaisten kreemien ja sokerimassojen värjäämisessä. Niillä voi myös maalata erilaisten kuorrutteiden päälle. Pikeeri on loistava maalauspohja elintarvikeväreille. Sen kanssa täytyy vain tietää muutama niksi, jotta pinta pysyisi mahdollisimman tasaisena ja maalausjälki näyttäisi siistiltä.

Ihan ensimmäiseksi tarvitset keksin. Itse leivon keksit omalla gluteenittomalla reseptilläni (klikkaa reseptiin). Keksissä tärkeintä on, että se pitää hyvin muotonsa eikä leviä uunissa paistettaessa muodottomaksi ja pulleaksi. Maalaamista varten tarvitaan mahdollisimman tasainen pinta.

Sitten tarvitset tietenkin pikeeriä (klikkaa resepti ja vinkit tästä). Pikeeri pursotetaan keksille mahdollisimman tasaiseksi ja siistiksi pinnaksi. Tärkeää on myös se, että pikeeri on täysin kuivunut, ennen kuin alat maalaamaan sille!

Kun pikeerikeksi on valmis, voit aloittaa maalaamisen valmistelun. Valitse ensin jokin aihe, jonka haluat taiteilla keksiisi. Alkuun jokin helppo ja yksinkertainen on suositeltava, mikäli et ole ennen maalaillut. Jos taas maalaaminen on tuttua puuhaa, niin sitten anna vain mennä ja käytä taiteellista vapauttasi!

Keksien koristelussa on sallittua käyttää hieman apukeinoja maalaamisessakin, koska pikeerin pintaa ei pysty kumittamaan ja joka viiva olisi hyvä saada siihen juuri oikeaan kohtaan. Kännyköihin on mahdollista ladata projektori sovelluksia, joiden avulla pystyt heijastamaan maalattavan kuvan pikeerin päälle ja jäljentämään sen siihen. Itse käytän joskus projektori sovellusta saadakseni maalauskohteen ääriviivat paikoilleen ja jatkan siitä sitten vapaalla kädellä loppuun asti. Aiemmin käytin myös paperista leikattuja sapluunoita avukseni, nekin ovat hyvä konsti, kun haluaa vain ääriviivat paikoilleen. Kaikenlaisia apukeinoja siis on olemassa. Oma tavoitteeni on vielä jonain päivänä pystyä maalaamaan ihan jokainen kuva täysin vapaalla kädellä – tätä usein teenkin, mutta koska se on omalla kohdallani äärettömän hidasta, niin käytän isommissa projekteissa myös projektori appia apunani.

Miten elintarvikevärejä sitten käytetään?

Elintarvikevärejä on olemassa vaikka minkälaisia. On pastavärejä ja nestemäisiä värejä ja tomuja ja hileitä ja suihkeita ja vaikka mitä. Tavallisissa ruokakaupoissakin myydään nykyään kaikenlaisia värejä. Vähän parempia värejä kannattaa ostaa leivontatarvikeliikkeistä. Niistä löytyy myös elintarvikeväriä sisältäviä tusseja, joiden avulla pystyy pikeerille piirtämään.

elintarvikevärit

Pikeerille maalaamiseen soveltuvat mielestäni parhaiten pastavärit, joita myös geeliväreiksi kutsutaan. Eri valmistajien väreissä on eroja. Itse käytän Wiltonin sekä Rainbow Dustin ProGel pastavärejä, jotka olen ostanut Confetista. ProGelin väreissä on tummempi pigmentti, joten niillä saa tummempia värejä pienemmällä määrällä. Wiltoneilla saa hempeämpiä sävyjä.

Otan aina pienen tipan elintarvikeväriä posliinilautaselle esim cocktailtikun avulla ja sekoitan siihen hieman kirkasta alkoholia. Sitten sekoittelen eri sävyjä eri väreistä samalla lautasella siveltimillä. Maalaamisen jälkeen lautaseni muistuttaa aina hieman maalausta itsekin. Lautanen on helppo pestä käytön jälkeen kuumalla vedellä ja Fairylla.

Elintarvikeväreillä maalaamisessa täytyy värejä ohentaa yleensä jollakin nesteellä. Vesi sopii myös siihen hommaan, mutta se tekee pinnasta usein turhan märän ja se kuivuu hyvin hitaasti. Vaarana on, että pikeeri imee kosteuden itseensä ja pinta vaurioituu. Sen vuoksi käytän lukuisten muiden maailman keksitaiteilijoiden tapaan ohenteena kirkasta alkoholia. Se kuivuu erittäin nopeasti ja kuivuessaan alkoholi haihtuu pikeerin pinnalta, joten itse keksiin ei alkoholia jää. Kaadan alkoholia pieneen shottilasiin pohjalle ihan vain pikkuisen lorauksen. Värien laimentamiseen riittää yksi pisara kerralla.

elintarvikevärit

Siveltimet/pensselit ja niiden käyttö

Siveltiminä voi periaatteessa käyttää minkälaisia siveltimiä tahansa, kunhan niitä käytetään ainoastaan elintarvikevärien kanssa. Siveltimien olisi hyvä olla synteettisiä. Käytän itse siveltiminä Wiltonin siveltimiä, jotka ovat hyviä erityisesti isoilla pinnoilla ja värien häivytyksessä. Olen ostanut myös taidetarvikekaupasta muutaman pienen siveltimen pikkuruisia yksityiskohtia varten. Aikomuksenani on lähitulevaisuudessa tilata netin kautta ulkomailta nimenomaan keksien koristelua varten kehitettyjä siveltimiä ja verrata niitä kotimaisten leivontatarvikeliikkeiden tarjoamiin siveltimiin.

Siveltimen käytössä on tärkeintä aloittaa aina hennoilla vedoilla ja edetä haaleista sävyistä hitaasti kohti tummempaa. Tällöin on aina mahdollisuus vielä korjata maalausta, jos jokin menee pieleen. Jos siveltimiä tarvitsee puhdistaa välillä, kannattaa se tehdä juoksevan lämpimän veden alla Fairyn avulla. Puhdasta talouspaperia on myös hyvä olla vierellä koko ajan, sillä sivellin ei saa olla liian märkä koskiessaan pikeeriin. Kuivaa siveltimestä aina enin kosteus talouspaperiin, ennen kuin maalaat pikeerille. Tällä tavoin estät värin leviämisen pikeerillä.

Alla olevasta videosta näet, kuinka maalaan silmän pikeerikeksille. Tämä oli epäonnistunut keksi, jonka pikeeri jostain syystä levittyi epätasaisesti ja käytin sen siksi vain harjoituskeksinä. Silmän maalasin täysin omasta päästäni vapaalla kädellä pikaisesti. Jätin silmän viimeistelemättä, koska tarkoituksena oli kuvata ainoastaan video, josta näkee, miten maalaan pikeerille.

Toivottavasti näistä vinkeistä oli hieman apua. Kysy ihmeessä, jos jäi vielä jotain kysymyksiä.

Hauskoja maalaushetkiä!

2 ajatusta aiheesta “Elintarvikevärit – vinkkejä pikeerille maalaamiseen!”

  1. Hei, kiitos mielenkiintoisesta tekstitstä ja hyvistä vinkeistä. Mitä projektori sovellusta käytät? Koitin etsiä sopivaa, mutta en löytänyt mitään kovin toimivaa.

    1. Hei! Käytän iPhonellani ”Tracing projector” appia. Se on alkuun hankalan tuntuinen käyttää, mutta kunhan silmä ja käsi tottuvat, onnistuu sen käyttäminenkin helposti. 🙂

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *