Gluteenittomat vappuherkut – kaikki vapun reseptit!

Gluteenittomat vappuherkut ovat meidän perheessä tottakai pakollinen juttu, keskimmäisen lapsemme keliakian vuoksi. Koska gluteenittomat erikoisherkut – kuten tippaleivät – ovat kaupoista vaikeasti saatavia ja erittäin hintavia, teemme herkut itse. Ennen lapsen keliakia-diagnoosia en ollut ikinä uskaltanut kokeilla tehdä itse munkkeja saati tippaleipiä. Hieman onnettomuusherkkänä sählänä pelkäsin erityisesti 180-asteisen öljyn kanssa läträämistä. Vaikka palomiehiä kovasti ihailenkin, en silti toivo heitä kotiini keikalle.

Viime vuonna kuitenkin uskaltauduimme munkkien ja tippaleipien paistoon, rakkaan ja älykkään aviomieheni avustuksella, ja yllätyin positiivisesti; sehän olikin helppoa, eikä öljy leimahtanutkaan samantien tuleen! Tänä vuonna siis jo hieman rohkeammin käärimme hihamme. Tänä vuonna, koronapandemian vaatiman sosiaalisen eristäytymisen vuoksi, vietimme vappua kotona oman perheen kesken. Vappupäivänä oli hauska yhdessä valmistaa herkkuja koko perheen kesken. Minä ja mieheni hoidimme kuumat hommat (siis sen kuuman öljyn kanssa paistamisen) ja lapset auttoivat innokkaasti erityisesti leivonnaisten sokeroimisen kanssa.

Listaan tähän alle tärkeimmät vappureseptit, joita käytin ja hyväksi totesin. Reseptit eivät ole omiani, linkit laitan jokaisen yhteyteen. Munkkien ja tippaleipien paistossa on tärkeää huomioita erityisesti paloturvallisuus.

  • Sammuta liesituuletin paiston ajaksi.
  • Paista munkit/tippaleivät paksupohjaisessa isossa kattilassa ja säilytä kansi käden ulottuvilla – jos öljy ylikuumenee, tukahduta liekit kannen avulla.
  • Keittiössä olisi muutenkin aina hyvä olla lähettyvillä sammutuspeite. Meiltä se löytyy seinältä roikkumasta.
  • Käytä öljyn lämpötilan mittaamiseen digitaalista lämpömittaria ja seuraa öljyn lämpötilaa jatkuvasti paiston ajan. Optimaalinen lämpötila on 170-180 C.
  • Varo ettei öljyyn tipahda vettä.
gluteenittomat vappuherkut

Gluteenittomat rahkamunkit

  • 50 g voita
  • 250g maitorahkaa
  • 1 kananmuna
  • 1 rkl sitruunan raastettua kuorta
  • 1 rkl sitruunan mehua
  • 1 rkl vettä
  • 2 1/2 dl gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta
  • 1 dl sokeria
  • 1 tl kardemummaa
  • 1/4 tl suolaa
  • 1 tl leivinjauhetta
  • öljyä paistamiseen
  • pinnalle sokeria

– Sulata voi. Sekoita jäähtynyt voi, rahka ja kananmuna keskenään.

– Raasta hyvin pestyn sitruunan kuori. Lisää seokseen raastettu kuori sekä mehu ja vesi.

– Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää rahkaseokseen. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Itse sekoittelin käsivispilällä.

– Kuumenna öljy teräskattilassa tai valurautapadassa 170-180 -asteiseksi. Rasva on sopivan kuumaa, kun palanen taikinaa ruskistuu parissa minuutissa, pinnalla kelluen.

– Pyörittele jauhotetuin käsin taikinasta palloja ja kypsennä 4 munkkia kerrallaan noin 3 minuutin ajan, kunnes ovat sopivan ruskeita.

– Nosta munkit reikäkauhalla valumaan talouspaperin päälle. Sokeroi munkit lämpiminä.

Resepti on alunperin K-Ruoka -sivustolta (linkki alkuperäiseen ohjeeseen), vaihdoin vain jauhot gluteenittomiin. Nämä olivat tosi herkullisia ja maistuivat meheviltä vielä seuraavanakin päivänä!

gluteenittomat vappuherkut

Gluteenittomat tippaleivät

  • 2 kananmunaa
  • 2 rkl sokeria
  • ripaus suolaa
  • 1 dl maitoa
  • 2 dl gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta
  • 1 tl sitruunamehua
  • paistamiseen öljyä
  • pinnalle tomusokeria
  • tyhjä (pesty) säilyketölkki ilman etikettiä ja päätyjä

– Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi.

– Lisää joukkoon suola, maito ja jauhot. Sekoita. Lisää viimeisenä sitruunamehu.

– Anna taikinan turvota sen aikaa, kun kuumennat paistorasvan 170-180 -asteiseksi.

– Kaada taikina isoon pursotuspussiin.

– Laita säilyketölkkirengas öljyyn ja pursota taikinaa renkaan sisään ristiin rastiin. Huom! renkaan ei pidä olla täysin uponneena öljyyn.

– Nosta rengas pois esim grillipihdeillä, anna tippaleivän paistua hetki ja käännä ympäri. Kun tippaleipä on molemmilta puolilta kauniin ruskea, nosta reikäkauhan avulla talouspaperin päälle jäähtymään.

– Kuorruta jäähtyneet tippaleivät tomusokerilla.

Alkuperäinen ohje löytyy ihan mahtavasta Gluteenitonta leivontaa blogista, josta löytyy paljon muitakin ihania gluteenittomia reseptejä.

Teimme myös tavallisia munkkeja Gluteenitonta leivontaa blogin reseptillä (linkki reseptiin).

gluteenittomat vappuherkut

Vappusima

  • 4 l vettä
  • 2 sitruunaa
  • 250 g fariinisokeria
  • 250 g sokeria
  • 1 pussi kuivahiivaa
  • lisäksi sokeria ja rusinoita (jotka laitetaan pulloihin)
  1. Pese sitruunat hyvin harjalla. Kuori keltainen osa ja purista mehu. Pane kuoret ja sokerit kulhoon (meillä oli käytössä iso kattila).
  2. Kiehauta puolet vedestä (2 litraa) ja kaada sokerien päälle. Lisää loput vedestä (2 litraa) sekä sitruunan mehu. Ota 2 dl tästä nesteestä erilliseen astiaan ja liuota siihen kuivahiiva. Lisää hiivaseos kulhoon. Anna siman tekeytyä huoneenlämmössä peitettynä (kattilassa kansi päällä).
  3. Pullota sima seuraavana päivänä. Lisää jokaiseen pulloon teelusikallinen sokeria ja rusinoita. Sulje pullojen korkit löyhästi, sillä paine pulloissa kasvaa käymisen jatkuessa.
  4. Sima on valmista, kun rusinat nousevat pintaan. Sima valmistuu noin viikossa viileässä paikassa, huoneenlämmössä noin kolmessa päivässä. Säilytä valmis sima jääkaapissa.

Tämä tehtiin K-Ruoka sivun ohjeella (linkki reseptiin) ja kuivahiivalla vain sen takia, kun kaupoista oli tuorehiiva lopussa. Näköjään onnistui kuivahiivalla aivan yhtä hyvin, kuin tuoreellakin! Alkuperäisessä ohjeessa määrät ovat puolet pienempiä. Tuplasimme ohjeen, jotta simasta riittäisi meidän koko perheelle useammaksi päiväksi.

Gluteenittomat vappukeksit

Gluteenittomat vappuherkut juhlapöydässä kruunaavat gluteenittomat vappukeksit! Myös vappuna tottakai täytyy keksitaiteilijan perheessä olla tarjolla pikeerillä koristeltuja keksejä! Keksit on leivottu omalla gluteenittomalla reseptilläni (klikkaa reseptiin) ja koristeltu pikeerillä (klikkaa reseptiin vinkkeineen). Nämä kaikki keksit on leikattu käsin taikinasta terävän veitsen ja leivinpaperista leikattujen sapluunoiden avulla, koska en omista (vielä) keksimuotteja näihin keksimuotoihin. Halusin tehdä lapsille syötäväksi jotain värikkäitä ja yksinkertaisia keksejä, siksi päädyin ilmapalloihin. Lisäksi toki minun oli pakko päästä maalaamaan elintarvikeväreillä (klikkaa tästä vinkkejä elintarvikkeilla maalaamiseen), joten päädyin koristelemaan lisäksi kuoharilasi-keksit.

Gluteeniton kippis ja kulaus gluteenittomalle vapulle!

2 ajatusta aiheesta “Gluteenittomat vappuherkut – kaikki vapun reseptit!”

    1. Thank you so much! 🙂 I have been thinking about writing in english too. I´ll think about it a bit more. 🙂

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *