Yksisarviskeksit tuovat väriä elämään!

Yksisarviskeksit ovat hauskoja pöydän koristeherkkuja ihan missä tahansa juhlissa. Eikä ihme, onhan yksisarvinen kovin maaginen ja kiehtovan kaunis otus. Olen leiponut yksisarviskeksejä useamman kerran esimerkiksi ratsastuskilpailuiden buffettiin tai tallityöntekijöille kiitokseksi. (Hevospiireissä myös yksisarviset ovat kova juttu.) Yksisarvisia varten minulla on muovinen hyvä keksimuotti, jonka olen ostanut aikoinaan Confetista. Muotin avulla yksisarvisten leipominen on mukavan leppoisaa puuhaa.

Yksisarvisten koristeluun tarvitset:

  • yksisarvismuotin (tai voit myös tulostaa yksisarvisen muotoisen hahmon ja leikata sen avulla leivinpaperista sabluunan jonka avulla leikata veitsellä hahmot taikinasta)
  • keksitaikinaa (katso linkki reseptiin alempaa)
  • pikeeriä (katso linkki ja tarkemmat ohjeet alempaa)
  • pursotuspusseja
  • pienen tähtityllan
  • elintarvikevärit
  • elintarvikekelmua
  • siveltimiä tai elintarvikeväritusseja
  • ripaus taikuutta

Yksisarviskeksit leivon tietenkin käyttämällä omaa gluteenitonta keksireseptiäni. Näissäkin kekseissä tärkeää on se, etteivät ne menetä muotoaan uunissa. Keksien täytyy olla täysin jäähtyneitä, ennen kuin ne koristellaan pikeerillä. Näissä tarvitaan kahdenlaista pikeeriä; löysempää valkoista ja paksumpaa moniväristä. Pikeerin reseptin ja vinkit löydät tästä linkistä.

Alla olevassa kuvassa keksit valmiina koristelua varten. Valkoista pikeeriä minulla oli tällä koristelukerralla kahdessa eri pursotuspussissa, koska testailin eri pursotuspusseja ja uudenlaista pikeeriä (resepti tulee myöhemmin). Niin sanotun täyttöpikeerin on hyvä olla koostumukseltaan 15 sekunnin pikeeriä (eli viiva jonka veitsellä pikeeriin vedät, umpeutuu noin 15 sekunnissa).

yksisarviskeksit

Yksisarvisten koristelu aloitetaan pursottamalla ääriviivat valkoisella pikeerillä. Ääriviivat estävät täyttöpikeerin valumisen yli reunojen. Voit pursottaa ensin ääriviivat kaikkiin yksisarvisiin kerralla. Sitten, kun ääriviivat ovat saaneet jähmettyä vähintään muutaman minuutin ajan, täytä keskiosa valkoisella pikeerillä. Käytä apuna pikeeripiikkiä tai vaikka cocktailtikkua, jonka avulla saat levitettyä pikeerin jokaiseen nurkkaan tasaisesti. Piikkityökalun avulla saat myös pilkottua pikeerissä mahdollisesti näkyviä ilmakuplia.

Sarvi pursotetaan yksi pallura kerrallaan, niin että pursotat joka toisen palluran ensin ja odotat vähintään muutaman minuutin. Sinä aikana voit siirtyä pursottamaan toisia yksisarvisia ja sarjatyönä tehdä melko nopeasti valmista jälkeä. (Ensimmäisten palluroiden täytyy kuivahtaa hieman, jotta viereen pursotettu pallura ei sulaudu yhteen sen kanssa, vaan pysyy erillisenä, luoden ”sarvimaisen” efektin.)

Pikeerin täytyy tämän jälkeen antaa jähmettyä vähintään sen verran, että pinta on hieman kovettunut, ennen kuin pursotat harjan.

Yksisarvisten upeasti hulmuavaa harjaa varten tarvitset sateenkaaren väristä pikeeriä. Pikeerin tulee olla huomattavasti paksumpaa, kuin täyttöpikeeri, sellaista ettei se enää leviä tasaiseksi pinnaltaan, kun vedät veitsen siitä läpi, vaan jää hieman koholle. Sateenkaaren värit pursotukseen saat sekoittamalla pikeeriä ensin erillisissä kipoissa, jokaisessa saman verran, eri väreillä. Voit sekoittaa vaikkapa kaikki sateenkaaren värit, mutta itse en tällä kertaa jaksanut sekoittaa, kuin keltaisen, punaisen, vihreän ja sinisen, jotka riittävät mainiosti luomaan sateenkaariefektin. Värit voivat olla tummia ja kirkkaita, tai pastellinsävyisiä, ihan sellaisia minkälaisia itse haluat tehdä.

Väreinä käytän itse Wiltonin ja ProGelin elintarvikevärejä, jotka olen ostanut Confetista. ProGelillä saa hieman tummempia sävyjä, kuin Wiltonilla. Muista lisätä värejä aina niin, ettei itse väriainepurkki kosketa pikeeriä, jotta väriaine pysyy puhtaana ja jatkossakin käyttökelpoisena. Voit käyttää apuna puhdasta pikkulusikkaa tai cocktailtikkua.

Kun värit on sekoitettu huolellisesti, levitä pöydälle elintarvikekäyttöön tarkoitettua kelmua. Sitten levitä pikeerit kelmulle vierekkäin sateenkaaren värien mukaisesti (punainen, keltainen, vihreä, sininen).

Pyöräytä kelmu pikeerien ympärille pötkyläksi ja kiepauta päät suppuun. Sitten leikkaa saksilla kelmussa pötköttävän sateenkaaren värisen pikeerin toinen pää avoimeksi ja työnnä pötkylä varoen pienellä tähtityllalla varustettuun isoon pursotuspussiin. Näin sinulla on pursotusvalmis sateenkaaripikeeri heti käytettävissä ja voit pursottaa yksisarvisillesi hauskan hulmuavat harjat ja otsatukan.

Kun pikeeri on kuivunut (kuivumiseen menee ilmankosteudesta ja lämpötilasta riippuen 6-12 tuntia), voit lopuksi vielä halutessasi maalata syötävällä kultavärillä yksisarvisten sarvet kultaiseksi (itse käytän Rainbow Dustin ”Metallic light gold” väriä). Yksisarvisten silmät ja sieraimen voit piirtää joko elintarvikeväritusseilla tai elintarvikeväreillä siveltimen avulla.

yksisarviskeksit

Yksisarviskeksit ovat siitä hauskoja, että niiden harja ja sarvi ovat ne olennaiset asiat, jotka tekevät siitä yksisarvisen. Silmät voi hyvin piirtää pelkkinä viivoina, niin että yksisarviset saavat levollisen ja hyväntuulisen ilmeen. Sieraimetkaan eivät ole pakolliset. Näistä saa siis melko pienelläkin koristelulla näyttävän näköiset juhlatarjottavat.

yksisarviskeksit

Yksisarvisilla voi koristella myös kakkuja, kuten yllä olevassa kuvassa, jossa valtava (käsin leikattu) yksisarviskeksini koristaa mokkapalakakkua. Tuo jättiyksisarvinen on lisäksi leivottu sateenkaaren värisestä keksitaikinasta, joka tekee keksistä vieläkin taianomaisemman.

Alla olevasta youtube-videostani näet koko koristeluprosessin (itse olen visuaalinen oppija ja opin parhaiten videoiden ja valokuvien avulla):

Taianomaisia ja värikkäitä koristeluhetkiä! Mikäli tulee kysymyksiä, vastaan mielelläni! 🙂

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *