Gluteenittomat Nutella- ja Peanut Butter-keksit (resepti)

Gluteenittomat Nutella- ja Peanut Butter-keksit ovat olleet to-do -listallani pitkään. Käytän gluteenittomien muotonsa pitävien keksieni ohjetta (klikkaa reseptiin) kaikkien keksieni perustana, jonka päälle sitten rakennan uusia makuja ja muuntelen hieman aina koostumusta ainesosien mukaan. Tavoitteenani on luoda uusia hauskoja makuja, mutta säilyttää samalla keksien muotonsa pitävyys, jotta ne olisivat yhä helposti koristeltavissa pikeerillä (klikkaa pikeerin ohjeeseen tästä!).

Ihan ensimmäiseksi minun täytyy näin julkisesti myöntää, että en henkilökohtaisesti pidä Nutellasta enkä erityisesti maapähkinävoista. Nutella on minun makuuni liian makeaa (joskus nuorempana sitä vielä söin) ja maapähkinävoita olen inhonnut aina. Jostain syystä omistan erityisen kummalliset makuhermot suussani, koska hyvin moni niin sanotusti yleisesti rakastettu maku inhottaa minua. Esimerkiksi en pysty syömään korvapuusteja enää lainkaan, koska alan voimaan niistä pahoin. (Tämä saattaa johtua siitä, että lapsuudessani söin aika paljon korvapuusteja. Joten ilmeisesti minulla on jokaisella maulle oma kiintiönsä. Kun kiintiö on täytetty, sitä makua ei enää minuun mahdu.)

Miksi sitten halusin niin kovasti tehdä gluteenittomia Nutellan ja maapähkinävoin makuisia keksejä? No, koska rakkaat lapseni rakastavat Nutellaa ja rakas mieheni erityisesti rakastaa maapähkinävoita! Ja koska teen näitä keksejäni pääasiassa elämäni tärkeimmille ihmisille, en itselleni. (Tässä pätee sama sääntö: on tullut syötyä jo turhan monta keksiä.)

Ja koska tapanani ei ole tehdä koskaan asioita helpoimman kautta, niin halusin ehdottomasti tehdä myös Nutellan ja maapähkinävoipurkin näköiskeksit. Keksit on päällystetty pikeerillä ja käsinmaalattu ProGelin sekä Wiltonin elintarvikeväreillä. (Tsekkaa tästä vinkit elintarvikeväreillä maalaamiseen!)

Gluteenittomat Nutella- ja Peanut Butter-keksit

Tämä resepti on sitten aikalailla suuntaa antava. Tapani leipoa on perfektionismistani huolimatta melko kärsimätön ja ”vähänsinnepäin”. Gluteenittomuus on pakottanut minut aina punnitsemaan tietyt raaka-aineet, saavuttaakseni vaaditun lopputuloksen keksieni suhteen ulkonäöllisesti, mutta sen jälkeen loppu onkin usein improvisointia fiiliksen mukaan. Testaan uusia makuja kekseissäni myös aika usein jakamalla taikinan pienempiin osiin ja lisäämällä siihen sitten haluamaani maustetta sen mukaan, mikä taikinaa matkan varrella maistellessa tuntuu itsestäni sopivalta määrältä. Ja kuten sanottu, omat makuhermoni ovat – kenties kroonisen hemiplegisen migreenini vuoksi – hieman erilaiset, kuin monella muulla ihmisellä. En pysty syömään kovin mausteista ruokaa, koska se laukaisee takuuvarmasti ison migreenikohtauksen. Sama pätee monen hajun suhteen (joita joku saattaisi kutsua tuoksuiksi, vaikka ne minut saavatkin oksentamaan neurologisen sairauteni vuoksi). Mutta pyrin kuitenkin joka kerta luomaan sellaisia makumaailmoja, jotka pääasiassa miellyttäisivät perheenjäseniäni.

Gluteenittomat muotonsa pitävät keksit (Nutella/Peanut Butter):

 • 250g hieman huoneenlämmössä pehmennyttä voita (HUOM! Ei haittaa vaikka voi olisi vähän viileää, mutta se ei saa olla liian löysää/lämmintä!)
 • 200g sokeria (about reilu 2 dl)
 • 1 kananmuna
 • Purkki Nutellaa/Peanut Butteria, josta lisätään ruokalusikallisia oman maun mukaan
 • 430g (noin reilu 7dl) gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta (riippuen taikinan koostumuksesta – tässä tavoitellaan taikinaa, jonka pystyy muovaamaan palloksi, joka ei tartu käsiin vaikka onkin hieman tahmeaa). Itse käytän tällä hetkellä eniten Pirkan gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta, joka sisältää riisijauhoa, perunajauhoa, maissijauhoa ja psylliumia. Keksit pitävät näillä jauhoilla mukavasti muotonsa uunissa paistettaessa ja tämä on jauhomerkki, jota yleensä aina on helposti saatavilla lähikaupassamme.

Mikäli haluat tehdä nämä gluteenittomat Nutella- ja Peanut Butter-keksit ihan vain testimielessä, suosittelen jakamaan tämän taikinan kahteen osaan siinä vaiheessa, kun voi, sokeri ja kananmuna on vatkattu yhteen. Tästä ohjeesta tulee keksejä arviolta 2-3 pellillistä, riippuen siitä, kuinka isoja ja paksuja keksejä haluat leipoa.

 • Vatkaa hieman huoneenlämmössä pehmennyt (mutta silti yhä kiinteä, ei lainkaan löysä!) ja veitsellä paloiteltu voi sokerin kanssa sähkövatkaimella kunnolla sekaisin. (Kaikki aina puhuvat tässä kohtaa vaahdosta, mutta koska itse sisällytän vaahdon käsitteeseen kuplia, eikä voi-sokeri sekoitus näytä mielestäni ’vaahdolta’ niin siksi en ikinä mainitse sanaa ’vaahto’. Riittää siis, että sokeri on hyvin sekoittunut voihin, sen ei tarvitse näyttää ’vaahdolta’.)
 • Lisää voi-sokeri-mössöön kananmuna ja vatkaa hyvin sekaisin. (Klikkaa tästä, mikäli haluat nähdä taikinanteon vaihekuvia!)
 • Tässä vaiheessa aletaan lisätä taikinaan makua eli tässä tapauksessa joko Nutellaa tai Peanut Butteria!
 • Mikäli päätit jakaa tämän taikinan kahtia, tee se tietenkin ennen, kuin lisäät makuja tai jauhoja.

Nutella-keksit

 • Lisää voi-sokeri-kananmuna-taikinaan kaksi ruokalusikallista Nutellaa ja pari desiä jauhoja. Vatkaa sähkövatkaimella pienimmällä teholla. Lisää taas pari ruokalusikallista Nutellaa ja lisää sitten loput jauhot erissä, aina välillä vatkaten sähkövatkaimella (erissä sen takia, että jauhot sekoittuisivat huolella, eivätkä vain pölähtäisi ympäri keittiötä valtavana valkeana hillittömästi yskittävänä pilvenä – been there done that…)
 • Maista taikinaa tässä vaiheessa. Mikäli Nutellan maku on yhä mielestäsi liian vaatimaton, lisää Nutellaa, kunnes olet tyytyväinen makuun. Mikäli taikinasta tulee liiallisen Nutellan lisäämisen myötä liian löysää (tahmeaa, tarttuu sormiin ja kulhon reunoihin), lisää hieman jauhoja, kunnes taikina irtoaa siististi kulhon reunoilta nuolijalla kaapien ja saat muovailtua taikinasta pehmoisen taikinapallon.
 • Litistä taikinapallo littanammaksi ja kääri elintarvikekelmuun. Anna tekeytyä jääkaapissa vähintään 2h ajan.
 • Leivo taikinasta keksejä, kaulitsemalla kevyesti jauhotetun leivinpaperin päällä ja ottamalla muoteilla haluamasi muotoisia keksejä.
 • Taikina on aluksi HYVIN kylmää ja jähmeää, se kuuluu asiaan. Taikina lämpenee hitaasti käsiteltäessä. Tavoite olisi käsitellä taikinaa viileänä, jolloin keksit leikkaantuvat muotilla siististi. Keksien olisi hyvä olla myös viileähköjä ennen uuniin laittoa, jotta varmasti pitävät muotonsa.
 • Älä ikinä laita raakoja keksejä kuuman/lämpimän uunipellin päälle, ne muutoin alkavat samantien levitä. Pellin täytyy aina jäähtyä paistojen välillä.
 • Paista 180-asteisessa uunissa noin 7-9 minuuttia, riippuen keksien koosta.
 • Anna keksien jäähtyä kunnolla, ennen kuin siirrät niitä. Gluteenittomat keksit hajoavat erittäin helposti erityisesti uunituoreina! Käytä keksien siirtämiseen mieluiten apuna jonkinlaista lastaa.
 • Keksit maistuvat parhaimmilta mahdollisimman tuoreina, mutta säilyvät syötävinä huoneenlämmössä, kuivassa kannellisessa astiassa säilytettyinä useamman viikon ajan. Myös pikeerillä koristeltuina. Mikäli lisäät keksien päälle jotain muuta kuorrutetta (kuten hilloa tms, tuolloin keksit täytyy toki säilyttää jääkaapissa ja syödä mahdollisimman pian).

Peanut Butter -keksit

 • Katso ylläoleva ohje ja vaihda sanan ’Nutella’ tilalle ’Peanut Butter’.
 • Käytin itse tähän taikinaan Pirkan Peanut Butter -merkkistä maapähkinävoita (siksi keksieni nimeksikin tuli amerikkalaisittain Peanut Butter-keksit, koska sieltähän tämä aine on alunperin kotoisin). Valitsin ”crunchy” version, koska halusin saada kekseihin mukaan hauskoja sattumia ja rakennetta.

Nämä keksit olen tehnyt siis mahdollisimman epätieteellisellä menetelmällä – maistelemalla ja fiiliksen mukaan. Lopputulos riippuu täysin siitä, kuinka voimakkaan makuisia keksejä haluat saada. Itse pyrin saamaan kekseihin paljon makua, joten purkit tuli melkein kokonaan tyhjennettyä taikinaan… Lapseni ja mieheni toimivat testimaistajina (koska omassa suussani keksit maistuivat vain Nutellalta ja maapähkinävoilta, joiden mausta en siis pidä) ja olivat erittäin tyytyväisiä.

Vinkki: Nutella-keksit voi kuorruttaa suklaalla ja Peanut Butter-keksit vaikka hillolla tai mansikanmakuisella pikeerillä!

Resepti on toki yhä hieman keskeneräinen ja vaatisi hienosäätöä, mutta päätin julkaista sen silti, koska aavistin, että moni sitä minulta tulee kyselemään, kun kuvan kekseistäni julkaisen. Gluteenittomat Nutella- ja Peanut Butter-keksit olivat nimittäin meidän taloudessa iso hitti!

Tämä oli siis vain minun tapani tehdä näitä keksejä. Kun keksitaikinan pohja ja keksinteon perusteet on hallussa, ovat mahdollisuudet eri makuvaihtoehtoihin rajattomat ja vain mielikuvitus on estona! Oma mielikuvitukseni on erityisen vilkas ja olenkin jo paljon erilaisia makuja testaillut.

Mikäli keksireseptit kiinnostavat muitakin, kuin vain minua, voin jatkossa julkaista niitä täällä blogissa useammin. Lupaan myös seuraavassa julkaisemassani reseptissä panostaa vähän selkeämpiin ohjeisiin, mikäli kiinnostusta löytyy. Toistaiseksi kun kirjoittelen tätä blogia vain omaksi ilokseni, tallentaakseni tänne omia lempireseptejäni (koska tähän surkeaan migreenipäähän on turha yrittää tallentaa yhtään mitään). 😉

Gluteenittomat Nutella- ja Peanut Butter-keksit

Hauskoja leipomishetkiä! Mikäli tulee kysyttävää, laita viestiä tähän alle niin vastaan mielelläni. Pahoittelen etukäteen, mikäli vastaukseni viipyy, sillä vaikean migreenini vuoksi kykenen olemaan tietokoneella nykyään melko harvoin. Mutta jokaiseen viestiin lupaan kyllä vastata! 🙂

2 ajatusta aiheesta “Gluteenittomat Nutella- ja Peanut Butter-keksit (resepti)”

 1. Namskis! 😋Olipas hyvät ja selkeät ohjeet, näistä on iloa monelle!❤️ Mä muuten niin ymmärrän tuon kiintiön täyttymisen tietyille herkuille😁

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *