Gluteenittomat piparit – helposti käsiteltävä taikina (resepti)!

Gluteenittomat piparit kuuluvat meidän jokaiseen jouluumme keskimmäisen lapsemme keliakian vuoksi. Viime vuonna tein itse pari kertaa gluteenittoman piparitaikinan ja jouduin valitettavasti pettymään; taikina oli aina tahmeaa ja piparit mauttomia. Itse en tosin perinteisistä piparkakuista hirveästi välitä, mutta lapsille ne ovat tärkeä juttu. Ja tärkeintä oli se, että lasten olisi myös helppo leipoa itse taikinasta pipareita. Valmiit taikinat taas ovat melko kalliita meidän käyttöömme, kun syöjiä on paljon ja pipareita leivotaan kilokaupalla. Joten itsetehty taikina on meille paras ratkaisu.

Selasin läpi useamman reseptin ja kasasin lopulta yhdistelmän useampaa reseptiä yhteen gluteenittomaan versioon. Tähän taikinaan olin tyytyväinen, koska se oli todella helposti käsiteltävää. Kaulitsemisessa ei tarvinnut käyttää lainkaan jauhoja ja kaulitseminen sujui jopa perheen kuopukselta, joka täyttää kohta 3 vuotta. Piparitaikina ei siis tarttunut kiinni alustaansa. Kaulitsen toki myös piparit/keksit aina leivinpaperin päällä, mutta aiemmat gluteenittomat piparitaikinat jäivät siihenkin kiinni (sormista puhumattakaan).

Mainittakoon vielä, että nämä piparit maistuivat minullekin ihmeen hyvin..! 😀

Gluteenittomat piparit

 • 1 dl siirappia
 • 1 dl fariinisokeria
 • 150 g voita
 • 2 tl kanelijauhetta
 • 1/2 tl inkiväärijauhetta
 • 1/2 tl neilikkajauhetta
 • 1/2 tl pomeranssinkuorijauhetta
 • 1 tl kardemummajauhetta
 • 1 kananmuna
 • 1 dl kuohukermaa
 • 1 tl ruokasoodaa
 • (1/2 tl ksantaania) valinnainen
 • 7 dl gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta (käytin Pirkka-jauhoseosta, joka sisältää maissijauhoja, perunajauhoja, riisijauhoja ja psylliumia)

Kiehauta kattilassa siirappi, sokeri ja mausteet. Ota kattila pois liedeltä. Lisää paloiteltu voi, anna sulaa, sekoitellen välillä. Kaada seos muoviastiaan jäähtymään. Sekoita toisessa kulhossa jauhot soodan ja ksantaanin kera hyvin yhteen. Vatkaa sitten jäähtyneeseen siirappiseokseen muna, kerma ja lopuksi jauhoseos.

Taikina on tässä vaiheessa hieman tahmeaa ja pehmeää. Kiedo taikina elintarvikekelmuun ja laita jääkaappiin tekeytymään vähintään 4 tunnin ajaksi, mieluiten seuraavaan päivään saakka. Taikina on valmiina melko kovaa, mutta pehmenee käsissä käsiteltäessä.

Kaulitse taikina ohueksi levyksi pienissä osissa leivinpaperin päällä (mikäli taikina kuitenkin tarttuu käsiin/alustaan, käytä apuna jauhoja). Ota muoteilla pipareita ja paista uunissa 180-asteessa noin 6-9 min ajan, riippuen pipareiden koosta.

Koristele halutessasi jäähtyneet piparit pikeerillä (täällä resepti ja vinkkejä). Tarjoile maidon tai kahvin kera!

gluteenittomat piparit
gluteenittomat piparit

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *