Kurpitsaleivokset (pumpkin pasties) – gluteeniton resepti!

J.K. Rowlingin luoman taikamaailman tunnetuin herkku suklaasammakoiden jälkeen on kurpitsaleivos (englanniksi pumpkin pasties), johon Harry Potter tutustui ensimmäisen kerran Tylypahkan pikajunassa. Kurpitsaleivokset ovat jästien maailmassa hieman kiistelty asia, koska kyseessä on täysin kuvitteellinen herkku ja siksi jokainen on yrittänyt luoda siitä juuri sen oman versionsa. Ja parasta siinä onkin se, että kurpitsaleivonnainen voi maistua juuri siltä, miltä sinä itse sen kuvittelet kirjassa maistuvan!

Järjestän joka syksy Kurpitsajuhlat Harry Potterin tyyliin ja kurpitsaleivokset ovat niissä ehdoton must! Sen lisäksi, että ne ovat todellisen Potter-fanin (=minä) mielestä ihan älyttömän mieletön juttu, niin ne myös maistuvat hyviltä ja katoavat tarjoiluastialta yleensä, kuin taikaiskusta!

Kurpitsaleivokset

Itse surffailin pitkään netissä erilaisissa englanninkielisissä blogeissa ja etsin inspiraatiota omaan versiooni. Päädyin lopulta tekemään sekä makean että suolaisen version, ja aion varmasti jatkossa kehittää näitä versioita eteenpäin oman maun mukaan. Näiden mielikuvituksellisten leivonnaisten kanssa saa todellakin käyttää mielikuvitustaan – ja taikuutta!

Kurpitsaleivokset

Voitaikina:

 • 250g voita/margariinia
 • 5 ½ dl hienoa gluteenitonta jauhoseosta
 • 1tl leivinjauhetta
 • 250g maitorahkaa
 • 1 kananmuna (+ toinen voiteluun)
 • ½ tl ksantaania
 • 1tl psylliumia

Sekoita kuivat aineet keskenään. Nypi rasva jauhoseoksen kanssa. Lisää joukkoon rahka ja muna. Sekoita tahmaisin käsin ja pyöritä taikinapalloksi. Anna taikinapalluran levätä jääkaapissa vähintään 2 tunnin ajan.

Ohje voi-rahka-taikinaan löydetty upeasta Gluteenitonta leivontaa -blogista.

Huom! Halutessasi oikaista voit käyttää myös kaupan valmista voitaikinaa. Gluteenittomiakin vaihtoehtoja löytyy valmiina pakastealtaista.

Kurpitsatäyte:

 • 1 myskikurpitsa

Kuori kurpitsa ja pilko palasiksi. Keitä palasia kattilassa veden kera niin kauan, kunnes ovat pehmeitä. Kaada keitinvesi pois ja soseuta kurpitsapalaset mössöksi. Yhdestä kurpitsasta tulee paljon täytettä, jota voi hyödyntää leivosten lisäksi vaikkapa kurpitsamehussa..

Makea täyte:

 • 400g kurpitsasosetta
 • 1 tl kanelia
 • 1/2 tl kardemummaa
 • Ripaus muskottia
 • 3-4 rkl sokeria

Sekoita ainekset yhteen ja lisää mausteita oman maun mukaan lisää jos siltä tuntuu.

Kaulitse taikinaa pienissä erissä jauhojen avulla leivinpaperin päällä. Leikkaa pyöreitä paloja joko muotin tai esim ison lasin avulla. Laita keskelle 1-2 tl kurpitsatäytettä (riippuen toki pyörylän koosta, että miten paljon mahtuu, mieluiten niin paljon kuin mahtuu), kostuta hiukan vedellä sormin ja liimaa taikinan reunat toisiinsa kiinni puolikuun muotoon. Painele vielä reunat haarukalla ja leikkaa salaman muotoinen ”tuuletusaukko” leivoksen päälle. Sivele kananmunalla.

Paista uunissa 200-asteessa noin 15min. Tarjoa hieman jäähtyneinä.

Tästä reseptistä tulee noin 35 pasteijaa.

Halutessasi voit tehdä myös suolaisen version lisäämällä kurpitsasoseen joukkoon juustoraastetta ja suolaa sekä mustapippuria tms mausteita oman maun mukaan.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *