Pikku Kakkonen -keksi 2-vuotiaalle

Pikku Kakkonen on ollut suomalaisten lasten rakastettu tv-ohjelma vuodesta 1977 saakka. Itse katsoin lapsuudessa aina Pikku Kakkosta ja nykyään omat lapseni katsovat Pikku Kakkosta. Leivoin vuosi sitten tällaisen keksin meidän perheen kuopuksen synttärikakun koristeeksi, ja nyt päätin tehdä samanlaisen keksin veljenlapselleni synttärilahjaksi. (En saa siis tästä keksistä minkäänlaista henkilökohtaista hyötyä, enkä ole missään kaupallisessa yhteistyössä kenenkään kanssa.)

Minulla ei ole tällaiseen keksiin keksimuottia, joten jäljensin kuvan leivinpaperille ja leikkasin siitä sapluunan, jonka avulla leikkasin veitsellä taikinasta oikean muotoisen keksin suoraan leivinpaperilla vuoratun uunipellin päällä (jottei keksiä tarvitse siirtää leikkaamisen jälkeen ja mittasuhteet pysyvät oikeina). Keksitaikinan ohjeen löydät tästä linkistä. Täysin jäähtyneen keksin pintaan maalasin elintarvikeväreillä hahmojen ääriviivat kännykkäni projektori sovellusta apuna käyttäen.

Pikku Kakkonen -keksi

Pikeerin värjäsin valmiiksi etukäteen ProGelin elintarvikeväreillä. Klikkaa tästä ohje kananmunanvalkuaisista tehtyyn pikeeriin tai marenkijauheesta tehtyyn pikeeriin. Tämän tapaisen keksin koristelussa kannattaa käyttää pikeeriä, joka muistuttaa koostumukseltaan hieman majoneesia; on hieman jämäkkää (ettei valu keksin reunoilta pois) mutta pinta silenee kuitenkin nopeasti. Pikeerin koostumuksen opettelu vie kaikilta aikaa ja jokainen oppii eri tavoin. Jos pikeeri tuntuu pursotuksen alussa vääränlaiselta (liian löysää/liian jäykkää), siirrä pikeeri takaisin kulhoon ja sekoita uudestaan (joko lisäämällä tomusokeria tai vettä; riippuen siitä minkälaista pikeeriä haluat käyttää).

Pikeeri kannattaa värjätä vähintään tuntia ennen koristelua, koska värit tummuvat sekoittamisen jälkeen ja ovat yleensä ns valmiita vasta seuraavana päivänä. Jos tulee laitettua liikaa elintarvikeväriä pikeeriin ja koristeltua keksi heti pikeerin sekoittamisen jälkeen, jatkavat värit yhä tummumista keksin päällä kuivuessaan. Tämä saattaa johtaa värien leviämiseen epätasaisesti keksin päällä.

Pikeerit

Kun pikeerit ja keksi ovat valmiina, on aika aloittaa koristelu. Se tehdään pienissä osissa, pikeeripiikkiä apuna käyttäen. Pikeeripiikki on siis teräväkärkinen neulatyökalu, joita saa ostaa esim Confetista. Myös tavallinen cocktailtikku käy. Piikki täytyy muistaa pyyhkäistä joka käytön jälkeen esim talouspaperilla puhtaaksi, koska pikeeri kuivuu nopeasti piikin pintaan. Katso alla olevalta videolta, miten keksin koristelu käytännössä tehdään.

Pursotin siis pikeerillä hahmot yksi kerrallaan keksin pintaan. Annoin keksin kuivua yön yli ja seuraavana päivänä maalasin elintarvikeväreillä hahmoille pienet yksityiskohdat (kuten suut). Lopuksi vielä ennen keksin paketoimista levitin pikeerin pinnalle tomusokeria, annoin sen olla siinä hetken (jotta ylimääräiset elintarvikevärit imeytyisivät siihen) ja sitten pyyhin tomusokerit pois kuivalla isolla siveltimellä.

Pikku Kakkonen -keksi

Näitä keksejä oli hauska tehdä. Nämä ovat itselleni helppoja ja mukavan yksinkertaisia. Toki hyvä muistaa, että itse olen harjoitellut tällaisten keksien koristelemista vuosikaudet. Ja silloin 10 vuotta sitten olin täysin aloittelija näissä hommissa. 😉

Jos herää jotain kysymyksiä keksien koristeluun liittyen, kysy ihmeessä ja yritän vastata parhaani mukaan! 🙂 Jos haluat saada vastauksen nopeasti, suosittelen laittamaan viestiä instan kautta www.instagram.com/pikeeripossu !

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *