Colour Mill -elintarvikevärit testissä!

Colour Mill -elintarvikevärit ovat uutuus Suomen markkinoilla. Colour Mill on australialainen yritys, jonka tuotteita Confetti on nyt alkanut jälleenmyydä. Värit on merkitty gluteenittomiksi ja vegaaneiksi, mikä on ilahduttava asia. Pääsin onnekkaasti nyt Confetin tuotetestaajaksi, kokeilemaan kahta erisävyistä Colour Mill -elintarvikeväriä, ’candy’ ja ’mint’. (Kyseiset kaksi elintarvikeväripurkkia saatu Confetilta ilmaiseksi tuotetestausta varten.)

Öljypohjaisilla elintarvikeväreillä voit värjätä suklaata, kermaa, voikreemiä, massoja ja taikinoita. Sen sijaan marenkien ja royal icing/pikeerien värjäykseen sitä ei suositella rasvaisuutensa vuoksi.” Näin lukee Confetin nettisivuilla. Colour Millin omilla nettisivuilla kannustetaan luovuuteen värien kanssa ja kokeilemaan rohkeasti uusiakin asioita, joten päätin testata näiden värien sopivuutta myös pikeerin värjäämiseen.

colour mill

Värit ovat kätevän kokoisissa pienissä purkeissa, joissa on napsautettavat kannet. Saadakseen värit käyttöön, täytyy avata purkin suuaukon tiukasti peittävä suojus. On hyvä asia, että purkki on niin tiukasti sinetöity, koska näin ollen värit eivät leviä vahingossa paketissa postittaessa. Tällaisena huonokätisenä neurologisena potilaana en kyennyt omin sormin irrottamaan näitä kansia, mutta tähän on olemassa pieni näppärä apukeino; korkissa on nimittäin pikkuinen uloke, jolla saa painettua kanteen reiän. Tämä konsti toimi omalla kohdallani toisen purkin kanssa. Toista en sen sijaan saanut millään muulla auki, kuin saksilla. (Saatoin tässä toimenpiteessä hieman roiskuttaa väriä sormilleni.)

HUOM! Muista ravistaa purkkia huolellisesti ennen avaamista, jotta väri on hyvin sekoittunut. Ja varmista, että kansi on kiinni ennen kuin ravistat (saatoin itse hieman sotkea epähuomiossa…). 😉

Taikina

Aloitin tuotetestauksen tekemällä keksitaikinan (resepti löytyy tästä klikkaamalla). Halusin myös kokeilla, kuinka hyvin näillä väreillä pystyy värjätä keksitaikinaa. Taikinan värjääminen normaaleilla pastaväreillä on yleensä pitkäveteinen ja turhauttava prosessi, jossa elintarvikeväriä tarvitaan turhan paljon suhteessa taikinan kokoon, jotta saavutetaan riittävä värisävy. Ilokseni sain todeta, että Colour Mill -väriä tarvitsi käyttää vain muutamia tippoja, jotta taikinaan tarttui hyvä väri. Tuotteen nettisivuilla kehotetaan myös antamaan aikaa väreille, koska tummenevat värjäämisen jälkeen vielä lisää. Myös muut elintarvikevärit toimivat tällä tavoin, mutta Colour Millin kohdalla värien syventymisen saattoi huomata paljon lyhyemmässä ajassa. Laitoin taikinat jääkaapiin odottelemaan vain puoleksi tunniksi, ja väri oli jo siinä lyhyessä ajassa muuttunut hieman tummemmaksi.

Pikeeri

Kun keksit oli paistettu ja väri kauniiksi todettu, oli aika tehdä pikeeriä. Värjäsin sekä marenkijauheesta tehtyä pikeeriä, että tuoreesta kananmunanvalkuaisesta tehtyä pikeeriä. Molempien kohdalla Colour Mill -värit käyttäytyivät hieman eri tavalla, kuin esim. Progel. Pikeeristä ei saanut sekoitettua riittävän jämäkkää, jotta sillä olisi voinut pursottaa vaikkapa koholla olevia ruusuja, mutta matalampia kukkasia sillä sai pursotettua tyllan avulla. Kukkaset kuivuivat käsiteltäviksi nopeasti, mutta jäivät silti pehmeäksi sisältä, joten niitä oli miellyttävä pureskella. Pikeerin ongelmahan usein juuri kukkasten kohdalla on se, että kuivuvat liian koviksi, jolloin niitä ei ole hauska puraista.

Koristelin pikeerillä kukkasia, sydämiä ja perhosia. Colour Mill -väreillä värjätty pikeeri tuntui pursottaessa hieman erilaiselta käteen, kuin normipikeeri, aavistuksen jähmeämpää. Pursottaminen sujui silti helposti myös 4-vuotiaalta pikkuleipuriltani. Pikeerin pinta kuivui nopeasti, mutta purutuntuma jäi miellyttävän pehmeäksi. Odotin, että pikeerin pinta olisi muuttunut kuivuttuaan läiskäiseksi, värien sisältämän öljyn vuoksi. Näin kävikin niiden keksien kohdalla, jotka kuorrutin hyvin ohuella pikeerillä. Paksummalla pikeerillä kuorrutettujen keksien pinta sen sijaan näytti kauniin kiiltävältä.

Kuten alla olevasta kuvasta näkyy, ohuemmalla pikeerillä kuorrutettu pinta muuttui kuivuttuaan läiskäiseksi, elintarvikevärin sisältämän öljyn vuoksi.

colour mill

Suklaa

Suklaalla tein myös testejä, koska koristelen usein keksejäni myös sulatetulla suklaalla. Pidän itse enemmän suklaakuorrutteisista kekseistä ja teen niitä yleensä perhejuhliimme tarjottavaksi. Käytän yleensä ihan tavallisia kaupasta saatavia valko-, maito- ja tummaa suklaata. Valkosuklaata olen aiemmin värjännyt Progelin väreillä, mutten ole ollut tyytyväinen lopputulokseen. Sulatan suklaan (yleensä myös temperoin sen), sekoitan siihen mahdollisen elintarvikevärin ja kaadan pursotuspussiin. Colour Mill -väreillä suklaa oli helppo ja nopea värjätä, mikä on tärkeää, koska suklaan kanssa työskennellessä on oltava nopea. Pursotin suklaakukkasia, -sydämiä ja -perhosia. Suklaa pysyi pursotuspusseissa käyttökelpoisena sopivan pitkän ajan ja pursottaminen oli helppoa. En ole mikään suklaamestari, muutoin kuin suklaan syömisen suhteen, joten jälki nyt ei ole niin kaunista, kuin haluaisin. Mutta ihan riittävän nättiä kelvatakseen vaikkapa lastenjuhlien tarjoilupöytään naposteltavaksi.

Alla olevassa kuvassa osa kekseistä on koristeltu pikeerillä ja loput suklaalla. Erotatko kuvasta suklaalla koristellut keksit? 🙂

colour mill

Maalaaminen ja sokerimassa

Testasin tottakai myös maalaamista näillä uutuusväreillä. Pikeerin pintaan värit tarttuivat hyvin ja kuivuivat nopeasti. Kuivumisen jälkeen pinta jäi kuitenkin yhä hieman öljyiseksi. Myös suklaan päälle pystyi hyvin maalaamaan, tosin pinta jäi suklaassa sellaiseksi, että sormella koskettaessa väri leviää. Kuivuneen sokerimassan pintaan sivelty väri tarttui hyvin. Myös pehmeä sokerimassa oli helppo värjätä kokonaan näillä väreillä. Kahdella pastellinsävyllä ei mitään erikoisempia taideteoksia pysty maalaamaan, joten en osaa tämän kokeilun perusteella sanoa, soveltuvatko nämä värit vaikkapa muotokuvamaalaukseen (mikä on pääasiallinen intohimoni), missä vaaditaan usean värin kombinaatioita.

Alla olevan kuvan siluettimuotokuva on käsinmaalattu (siveltimellä) pikeerin päälle Colour Mill -elintarvikevärillä sävy ’candy’.

Lyhyt yhteenveto

Colour Mill -elintarvikevärit sopivat hyvin jokaisen harrastelijaleipurin kotikeittiöön. Värit vaikuttavat monikäyttöisiltä. Ne eivät välttämättä sovellu ammattitasoisen keksikoristelijan pikeeritöihin, mutta niillä pystyy kyllä värjäämään pikeeriä. Lasten kanssa keksejä koristellessa ei jäljen tarvitse olla niin täydellistä, joten mahdollinen pikeerin pinnan läiskittyminenkään ei välttämättä ole iso ongelma. Lapset yleensä myös syövät keksit suihinsa, ennen kuin pikeeri on edes ehtinyt jähmettyä kunnolla… 😀 Aion testata värejä vielä kreemien värjäämisessä seuraavan kerran, kun leivon täytekakun. Taikinan, pikeerin, suklaan ja sokerimassan perusteella on ilahduttava huomata, että ainakaan näitä kyseisiä pastellivärejä ei tarvitse käyttää koko purkkia kerralla, saavuttaakseen halutun värisävyn, muutama tippa riittää. Olisi mielenkiintoista tietää, millä tavoin tämän merkin tummemmat värisävyt käyttäytyvät. Nämä kaksi pastellisävyä ainakin toimivat hyvin.

Nämä keksit herkuttelemme perheen kesken vappupäivänä, munkinpaiston lomassa. Jos gluteenittomien vappuherkkujen reseptit ovat vielä etsinnässä, blogistani löytyy hyväksi todettuja reseptejä myös vappuherkkuihin. 🙂

Hauskaa vappua toivottaen,

Pikeeripossu

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *